Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storvinst för Keolis i SL-upphandling

Keolis Sverige tar över busstrafiken i Solna, Sundbyberg, Sollentuna och Bromma. Foto: Ulo Maasing.

Trafiknämnden i Region Stockholm beslutade på tisdagen att tilldela Keolis Sverige busstrafiken i Bromma, Solna, Sundbyberg och Sollentuna. Det nya avtalet träder i kraft under våren och Keolis Sverige AB tar över ansvaret för busstrafiken i augusti 2024. Avtalet löper över tio år och det totala avtalsvärdet är beräknat till som mest sju miljarder kronor. Den stora förloraren i upphandlingen är VR Sverige.

Uppdraget innebär ett helhetsåtagande att driva och utveckla busstrafiken samt att förvalta SL:s fastigheter i området. Enligt det nya avtalet ska en stor del av trafiken – hela 80 procent – drivas med el istället för biodiesel som i dag.

– Vi är glada att kunna ge Keolis Sverige AB förtroendet att driva busstrafiken i Bromma, Solna, Sundbyberg och Sollentuna, baserat på ett konkurrenskraftigt anbud, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen och vd för SL.

Det tioåriga kontraktet omfattar vid avtalsstart 54 busslinjer och närmare 1 400 busshållplatser.

Till trafikstarten i augusti 2024 kommer laddinfrastruktur vara på plats och verkstäderna kommer att vara utrustade för underhåll av elbussar.

– Jag är väldigt glad över att Region Stockholm ger Keolis ytterligare förtroende och ser fram mot ett bra samarbete för att öka andelen emissionsfri kollektivtrafik även i Bromma, Solna, Sundbyberg och Sollentuna, säger Keolis vd Jan Kilström.

Enligt SL har målet med upphandlingen varit att teckna ett trafikavtal som ska bidra till att öka det kollektiva resandet samtidigt som kundnöjdheten bibehålls och på sikt ökar. Andra mål är att driva trafiken miljöanpassat, säkert och resurseffektivt. Avtalet innehåller incitament med bonus och viten för bland annat utförd trafik, punktlighet och resenärernas nöjdhet.

Tilldelningsbeslutet kan överklagas till förvaltningsrätten senast den 5 maj.

Den stora förloraren i upphandlingen är VR Sverige AB som tappar en stor del av sin trafik för SL samma dag som nyheten om att företaget får ny vd blev offentlig.

Bussmagasinet återkommer med mer information om upphandlingen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)