Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotlandsbolaget: Bättre än i fjol– stark sommar väntar

Gotlandsbolaget redovisar ett bättre resultat än i fjol för första kvartalet. Foto: Ulo Maasing.

Gotlandsbolaget gjorde under det första kvartalet ett rörelseresultat på – 62,9 miljoner kronor. Motsvarande tid i fjol var -98,5 miljoner. Det framgår av Gotlandsbolagets delårsrapport som presenterades på onsdagen. Första kvartalet är traditionellt lågsäsong för Gotland och har även historiskt inneburit ett negativt resultat för Gotlandstrafiken. Inför sommaren är bokningsläget för Gotlandsbolaget i nivå med rekordåret 2019.

Rederiet förklarar det förbättrade resultatet jämfört med fjolåret, med att resultatet då belastades av ett negativt resultat för Hansa Destinations. Dessutom har priserna i Gotlandstrafiken höjts, samtidigt som priset på drivmedel har stabiliserats.

– I slutet av 2022 fattades två svåra, men viktiga beslut för att stoppa den eskalerande förlusten inom Destination Gotland och Hansa Destinations. Vi tog beslut om att Hansa Destinations inte skulle bedriva trafik mellan Nynäshamn och Rostock under 2023. Förutom detta, höjde Destination Gotland biljettpriserna för att möta de explosionsartade ökningarna i drivmedelskostnader. Vi ser nu att dessa beslut haft effekt och det justerade rörelseresultatet visar en mindre förlust än samma period föregående år, skriver Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson i en kommentar till kvartalsrapporten.

– Under det första kvartalet har bränslekostnaderna stabiliserats på lägre nivåer, vilket inneburit att Destination Gotland kunnat sänka biljettpriserna från april och framåt. Om drivmedelskostnaderna fortsätter sjunka, kommer Destination Gotland ha möjlighet att sänka biljettpriserna ytterligare. Vi kan konstatera att bokningsläget inför högsommaren i Gotlandstrafiken är i paritet med rekordåret 2019, vilket ger positiva signaler till oss och den gotländska besöksnäringen.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

2 kommentarer »

  1. Ich finde es sehr bedauerlich, dass Gotland AB bis jetzt noch keine Entscheidung für eine Wiederaufnahme der Verbindung Deutschland – Nynäshamn oder noch weiter nördlich getroffen hath. Die Anfahrt mit dem Auto nach Nordschweden ist sehr strapaziös, umweltunfreundlich weil emmisionsintensiv und extrem anstrengend und zeitaufwändig.
    Eine Wiederaufnahme der Fährverbindung würden sicher nicht nur unser Freundeskreis, sondern die meisten Nordfabrer sehr begrüßen.
    Wir hoffen sehr auf eine positive Entscbeidung.
    Mit freundlichen Grussen
    . Moni und Co

Trackbacks

  1. Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 2023 -

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)