Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stort underskott mindre i Kalmar län – men biogas orosmoln

Ekonomin för Kalmar länstrafik ser något bättre ut än tidigare i år. Men frågan om skattebefrielse för biogas är ett orosmoln. Foto: KLT.

Det stora underskott som Kalmar länstrafik, KLT, räknat med i år väntas nu bli något mindre än beräknat. Men samtidigt kan den slopade skattebefrielsen för biogas bli en kraftig smäll för länstrafiken.  Flera nya åtgärder i för att få ordning på ekonomin ska utredas.

Efter årets tre första månader visar KLT:s ekonomiska prognos för 2023 på cirka 73 miljoner kronor i underskott i förhållande till budget, jämfört med de 98 miljoner kronor som rapporterades i början på året. Det minskade underskottet beror på planerade nerskärningar i tåg- och busstrafiken i regionen (klicka här). Bland annat ska två tredjedelar av tågtrafiken på Tjustbanan ersättas med busstrafik.

Men det finns ett aber i prognosen. Där har nämligen ingen hänsyn tagits till den slopade skattebefrielsen för biogas. KLT bedömer att denna kan leda till helårskostnader på 16 – 25 miljoner kronor.

Politikerna i regionens kollektivtrafiknämnd har nu gett KLT i uppdrag att utreda en rad olika åtgärder för att få ordning på KLT:s ekonomi.

Bland annat ska man se närmare på om närtrafik kan ersätta en del busslinjer och om tågtrafiken på Tjustbanan helt eller delvis ersätts med busstrafik. Det kan antingen vara vanliga linjebussar eller inhyrda/nya arbetsanpassade bussar med exempelvis bord för dator och wifi. Tidsdifferentierade biljettpriser och kommersiell reklam inom kollektivtrafiken ska också utredas, likaså ett stopp för TV-reklam för länstrafiken.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)