Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Officiell premiär för Volvos nya elbuss

Volvos elbuss Luminus tillverkas vid Volvo Bussars fabrik i Mexiko. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar har nu officiellt lanserat sin nya elbuss, Luminus, som vi tidigare i korthet rapporterat om (klicka här). Bussen är avsedd för den central- och latinamerikanska marknaden och tillverkas vid Volvo Bussars fabrik i Tultitlán i Mexiko.

Luminus byggs på Volvos busschassi BZL som lanserades häromåret (klicka här). Luminus kommer att finnas i längder på 9,7 – 13 meter och med batteripaket från 280 till 470 kWh. När batterierna har tjänat ut i bussen återanvänds de på andra håll.

Laddning av litiumjonbatteriernba sker antingen via pantograf med en laddeffekt på 300 kW eller via CCS-kontakt med en maximal laddeffekt på 150 kW. Framaxeln är Volvos egen RFS-L och den drivande bakaxeln är ZF AV133.

Volvo bussar firar i år sitt 2a5-årsjubileum i Mexiko.

– Våra omfattande erfarenheter på den mexikanska marknaden gör att vi kan erbjuda våra kunder omfattande lösningar som går bortom bara själva elbussarna. Vi är engagerade i planerings- och dimensioneringsarbetet av trafiken. Där tar vi hänsyn till kraven för varje linje och typ av drift. Vi levererar bussarna och laddinfrastrukturen och svarar för service och reservdelar för båda, liksom för finansieringen av hela systemet, säger Rafael Kisel, vd för Volvo Group i Mexiko.

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)