Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skotsk FlixBusexpansion ger Volvo klirr i kassan

FlixBus expansion i Skottland har blivit en bra affär för Volvo Bussar. Foto: Richard Walker.

Mitt under pågående pandemi gjorde expressbussjätten FlixBus entré på den brittiska marknaden. Nu expanderar FlixBus snabbt, inte minst i Skottland.  Det ger Volvo Bussar klirr i kassan. Nu har FlixBuspartnern McGill tagit emot de första arton bussarna i en andra leverans från Volvo. Bussarna ska användas till att kraftigt bygga ut trafiken, både med nya linjer och med en kraftigt ökad turtäthet på andra.

FlixBus partner i Skottland är McGill´s, ett av Storbritanniens största, fristående bussföretag. I juli 2021 tog företaget emot sina första Volvo 9700 för sin trafik på FlixBuslinjerna och nu ska ytterligare 18 bussar av samma modell levereras fram till slutet av juni.

FlixBus och Volvo Bussar tecknade sommaren 2022 ett samarbetsavtal. Avtalet syftar till att göra det enklare för FlixBus´ busspartners att köpa bussar genom att parterna har enats om en standard när det gäller specifikationen på bussarna. Avtalet gör det möjligt för Volvo Bussar att leverera bussar ”från hyllan” till FlixBus busspartners (klicka här).

Samtidigt som FlixBus snabbt bygger ut sitt linjenät i Skottland och övriga Storbritannien har företaget hamnat i ett praktgräl med en annan brittisk bussjätte, Stagecoach.

Stagecoach är delägare i det skotska bussföretaget Scottish Citylink och driver också busstationen i Aberdeen. FlixBus anklagar nu Stagecoach för att försöka begränsa möjligheterna för FlixBus att konkurrera med CityLink genom att inte tilldela FlixBus tillräckligt med utrymme på busstationen. Detta förnekas bestämt av Stagecoach. Medan bråket pågår har FlixBus flyttat ut sina ankomster och avgångar från busstationen eftersom man inte vill förvirra resenärerna genom att ha vissa avgångar utanför och vissa inom stationen.

Nu hotar FlixBus med att dra Stagecoach inför konkurrensmyndigheterna.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)