Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar de satsningar på yrkesvux som ingår i regeringens jobbpaket som presenterades på onsdagen. ”Vi hoppas att regeringen ser potentialen inom transportsektorn”, säger Caj Luoma, chef kompetens-försörjning på Transportföretagen.
Det jobbpaket som regeringen presenterad vid en presskonferens på onsdagen är ett sätt att möta de försämringar på arbetsmarknaden som regeringen räknar med de närmaste åren. Enligt regeringens senaste prognos kommer arbetslösheten att öka i år och nästa år för att börja minska 2025.
– Arbetslösheten är fortsatt högre i Sverige än genomsnittet i EU. Sverige är också det land i EU som har fjärde högst skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda.
I vårändringsbudgeten föreslår regeringen att 400 miljoner ska satsas på att förstärka regionalt yrkesvux inom kommunal vuxenutbildning (komvux) och att 70 miljoner kronor tillförs yrkeshögskolan.
– Vi välkomnar regeringens satsningar för att stärka yrkesvux regionalt. Historiskt har fördelningen av vuxenutbildningsmedel till stor del gått till den offentliga sektorn. Vi hoppas regeringen nu ser potentialen inom transportsektorn. Vi har ett stort kompetensbehov – ett behov som i nuläget bara tillfredsställs till cirka 60 procent, säger Caj Luoma.
– Vi vill se långsiktighet i vuxenutbildningen för att kunna möta näringslivets rekryteringsbehov. Vi hoppas därför att regeringens satsning på vuxenutbildningen fortsätter även nästa budgetår.
Förutom de 400 miljonerna till yrkesvux vill regeringen att kommunerna ska få 100 miljoner kronor i statsbidrag för att kunna erbjuda kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (SFI) för personer med skydd av det så kallade massflyktsdirektivet. Målgruppen är de som har flytt från kriget i Ukraina.
Arbetsförmedlingen ska få 50 miljoner extra för att möta den ökade arbetslösheten. Dessutom ska Arbetsförmedlingen använda 150 miljoner till att göra det möjligt för kommuner med hög arbetslöshet att stärka deras möjligheter att skapa jobb till unga.
Visst finns det något som heter ohörsamhet.
I sådant fall är detta grov ohörsamhet.
En hel bransch talar om att problemet är inte personal. Problemet är hur arbetet och löner är organiserat.
När skall berörda fatta detta enkla?
Micke