Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo stänger ännu en bussfabrik

Volvo Bussars nordamerikanska bolag Nova Bus stänger sin fabrik i USA och fokuserar på Kanada. Foto: Nova Bus.

Volvokoncernen stänger ännu en bussfabrik. Det är Volvo Bussars nordamerikanska dotterbolag Nova Bus som har beslutat att stänga sin tillverknings- och leveransanläggning i Plattsburgh i USA senast 2025. Nova Bus kommer att koncentrera sin produktion i Nordamerika till de båda kanadensiska anläggningarna i Saint-Eustache och Saint-François-du-Lac i Quebec. Därifrån kommer Nova Bus att fortsätta sin kanadensiska verksamhet. Nova Bus är marknadsledande i Kanada.

– Det strategiska beslutet att upphöra med bussproduktionen i USA senast år 2025 togs efter att vi utvärderat lönsamheten, som varit negativ genom åren, säger Anna Westerberg, styrelseordförande för Nova Bus och vd för Volvo Bussar.

Bussverksamheten i Plattsburgh planeras att fortsätta fram till första kvartalet 2025. Volvo uppger att Nova Bus kommer att fortsätta att stödja sina amerikanska kunders reservdels- och servicebehov.

– Även om det här beslutet har varit svårt att fatta, kommer vi genom att ändra vår affärsmodell med fokus på Kanada förbättra lönsamheten och säkra vår långsiktiga konkurrenskraft, säger Ralph Acs, vd för Nova Bus.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att stötta våra medarbetare, varav många har varit anställda i många år. Vi kommer att arbeta tillsammans med våra systerföretag i Volvokoncernen, omgivande företag, lokala myndigheter och samhällen för att stödja våra medarbetare i att hitta nya arbetstillfällen.

Hur mycket beslutet kommer att påverka Nova Bus´ kanadensiska organisation analyseras fortfarande av Nova Bus. Enligt Volvo kommer omstruktureringen inte att ha någon väsentlig påverkan på Volvokoncernens intäkter. När omstruktureringen är genomförd förväntas den göra Nova Bus-verksamheten lönsam. En avsättning för omstruktureringskostnader på cirka 1,3 miljarder kronor kommer att påverka Volvokoncernens rörelseresultat negativt under andra kvartalet 2023.

I mitten av mars beslutade Volvo Bussar att stänga sin bussfabrik i Wroclaw, Polen (klicka här).

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)