Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre lönsamhet för Volvo Bussar – rekordhög lönsamhet för Volvokoncernen

Volvo Bussar fick under det andra kvartalet två order på totalt 189 elektriska bussar från Stagecoach i Storbritannien. Bild: Volvo Bussar.

Volvo Bussar förbättrade sin lönsamhet under andra kvartalet i år. Orderingången ökade med 23 procent, medan leveranserna låg på samma nivå som under första kvartalet förra året. Rörelseresultatet ökade från sju miljoner kronor under andra kvartalet i fjol till 219 miljoner i år. Även rörelsemarginalen förbättrades påtagligt, från 0,2 till fyra procent. Det framgår av Volvokoncernens delårsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen. Samtidigt är bussarna en liten del av AB Volvos verksamhet där lastbilarna dominerar stort.

Volvokoncernen som helhet redovisar för kvartalet en rekordhög lönsamhet. Omsättningen ökade med 18 procent till 140,8 miljarder kronor och rörelseresultatet ökade från 13,8 till 14,5 miljarder kronor. Rörelsemarginalen blev 15,4 procent, alltså betydligt högre än för den relativt lilla bussverksamheten.

Under det andra kvartalet ökade omsättningen för bussarna med 34 procent till 5,4 miljarder kronor. Bakom ökningen ligger främst en ökad försäljning av turistbussar, likaså en ökning för serviceverksamheten.

Totalt ökade orderingången för bussarna från 1 422 enheter det andra kvartalet i fjol till 1 743 enheter i år. Elbussarnas andel fortsätter att öka och Vlvo fick beställningar på 31 elbussar mot 78 samma tid i fjol. Samtidigt fortsätter intresset för hybridbussar att minska, från 40 beställda bussar under fjolårets andra kvartal till futtiga fyra i år.

Samtidigt som orderingången ökade minskade antalet levererade bussar något, från 1 295 till 1 277 enheter. Av dessa var 131 helelektriska, jämfört med 39 under andra kvartalet förra året.

Den nordamerikanska marknaden är den störst för Volvo Bussar som där omsatte 2,1 miljarder kronor. Där har Volvo beslutat att lägga ner sin produktion i USA och helt fokusera på Kanada. Omsättningen i Europa uppgidk till två miljarder kronor under kvartalet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)