Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Forskare: Bussförare särskilt utsatta för allvarlig covid-19

Bussförare löpte en kraftigt förhöjd risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, men samtidigt var risken mycket liten på individnivå enligt en ny studie vid Göteborgs Universitet.

Bussförare hade dubbel risk att behöva sjukhusvård för allvarlig covid-19 under pandemins senare skede. Även inom skola och vård fanns flera riskyrken för allvarlig sjukdom. Det visar en studie från Göteborgs universitet. I studien jämfördes yrken som innebar arbete nära andra människor med yrken med låg eller ingen kontakt med arbetskamrater eller allmänhet. Forskarna hoppas att studien ska bli en ögonöppnare för arbetsgivare.

Studien (klicka här) har gjorts vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet och bygger på stora mängder data från flera olika register. Totalt ingår 552 562 fall av bekräftad covid-19-infektion och 5 985 fall av allvarlig covid-19-infektion. Siffrorna är baserade på inläggning på sjukhus under perioden oktober 2020 – december 2021.

Forskarna har kopplat sjukdomsfallen till det yrke som den sjuke hade i november året innan. De har jämfört yrken som innebar arbete nära andra människor med yrken som hade låg eller ingen nära kontakt med arbetskamrater eller allmänheten.

När det gäller allvarlig covid sticker bussförare ut i undersökningen.

Risken att behöva sjukhusvård för allvarlig covid-19 visade sig vara särskilt förhöjd bland buss- och spårvagnsförare (98 procents ökad risk). Andra riskyrken visade sig vara personal på fritidshem (72 procents ökad risk), grundutbildade sjuksköterskor (68 procents ökad risk), grundskollärare (60 procents ökad risk) samt barnskötare i förskola (60 procents ökad risk).

Studien har gjorts av professorerna Kjell Torén och Maria Åberg.

Liten risk trots allt
Men samtidigt betonar forskarna att den individuella risken för enskilda medarbetare inom ett visst yrke att behöva sjukhusvård för covid-19 ändå var mycket liten. Det beror på att antalet drabbade personer i de olika yrkesgrupperna är få.

– När man tittar på specifika yrken ser man intressanta könsskillnader. För kvinnor är det ökade risker för specialistläkare, sjuksköterskor, barnmorskor och förskolepersonal. Manliga riskyrken är buss- och spårvagnsförare samt väktare. Det speglar att vi har en könsuppdelad arbetsmarknad, säger en av forskarna bakom studien, Maria Åberg, professor i allmänmedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Ögonöppnare
Forskarna hoppas nu att studien ska bli en ögonöppnare för arbetsgivare. De menar att resultaten tydligt visar på en arbetsrelaterad smitta i flera olika typer av kontaktyrken, alltså inte bara inom vård och omsorg. Det innebär, anser forskarna, att riskbedömning och förebyggande åtgärder behöver förbättras i dessa sektorer.

– Arbetsplatsen är också en viktig arena för att informera om och genomföra vaccination. Under arbetet med studien har vi forskare varit rörande överens om att det är viktigt att involvera arbetsplatser eller arbetsgivare för att underlätta möjligheten till vaccination för dessa riskyrken, exempelvis genom att låta dem vaccinera sig under arbetstid eller ordna vaccinationstillfällen på arbetsplatsen. Företagshälsovården har en viktig roll för att detta ska kunna genomföras, säger Kjell Torén, senior professor i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Vi vet att vaccination skyddar mot svår covid-19 och vi tror att vaccination på riskarbetsplatser under arbetstid skulle minska riskerna ytterligare. Detta gäller då främst exempelvis buss- och spårvagnsförare och förskolepersonal, säger Maria Åberg.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Från dag ett tills faran blåstes över bad jag arbetsgivaren undersöka om alkolåset innebär en spridningsrisk av covid-19. Nä, man ”trodde” inte det, så att kosta på en vetenskaplig undersökning var det inte tal om.
    Flera makrofotografier jag tog in i alkolåsen visade att det fanns mycket smått och gott, som kanske både virus, bakterier, svamp och prioner trivs i och överlever i tills nästa bussförare blåser? Ja, och ”alkoblåsnappen” saknar filter, ger ett baktryck i mun och det sprutar damm ur skarvarna där man håller handen. Men lite smuts har ingen dött av var svaret från arbetsgivaren?
    Mycket folk som hostar på förarna och alkolås som är en smitthärd, inte konstigt att bussförare är överrepresenterade?
    Men jag tvivlar starkt på att rapporten blir en ögonöppnare. Man tror och hoppas säkert att nästa pandemi inte kommer under deras upphandlingsavtal? Ja, ni vet vad amerikanarna säger om ”…talks and …walks”? Vi vet alla hur matchen Pengar vs. Hälsa slutar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)