Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljardvinst för Öresundsbron

Trafiken över Öresundsbron är nu i princip på samma nivå som innan pandemin. Foto: Öresundsbron.

Öresundsbron går mot en miljardvinst i år. Resultatet för det första halvåret blev ett plus på 641 miljoner danska kronor vilket motsvarar en miljard svenska. För helåret räknar Öresundsbro-konsortiet med ett resultat på bortåt 1 300 miljoner danska kronor, cirka två miljarder SEK. Det framgår av Öresundsbrons halvårsrapport som presenterades på torsdagsförmiddagen. Trafiken över bron har nu återhämtat sig efter pandemin. Under det första halvåret passerades bron av 18 584 fordon per dag. Av dessa var 127 bussar.

Bussarnas antal över bron har under årets första sex månader ökat med 31 procent, jämfört med samma period i fjol, något som hänger samman med att turistresandet har kommit igång på allvar.

Därmed har bron en marknadsandel på nästan 84 procent när det gäller busstrafiken över Öresund. Motsvarande siffra för personbilar är 85,5 procent och för lastbilar 62,1 procent.

Det är främst danskarna som har ökat sitt resande över bron.

– Månad efter månad har dansk fritidstrafik över Øresundsbron varit på rekordhöga nivåer. Under det första halvåret steg danskarnas fritidsresande med 20 procent jämfört med den senast toppnoteringen 2019, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.

– Sveriges svaga kronkurs bidrar sannolikt till den starka danska fritidstrafiken, men upplevelser i närområdet ligger också i tiden. Med stigande räntor och priser är det många som ser värdet i ett att uppleva grannlandet i större utsträckning i stället.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)