Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Viking Line och Gotlandsbolaget i gemensamt kryssningsbolag

M/S Birka Stockholm köptes i våras av Gotlandsbolaget. Nu blir Viking Line hälftenägare i fartyget och bildar ett nytt bolag tillsammans med Gotlandsbolaget. Foto: Ulo Maasing.

De båda rederierna Viking Line och Gotlandsbolaget bildar ett gemensamt bolag. Det nya bolagets uppgift är att utveckla och erbjuda kryssningar med M/S Birka Stockholm mellan Stockholm och Mariehamn respektive Stockholm – Mariehamn – Visby. Gotlandsbolaget köptre i mars fartyget M/S Birka Stockholm för 38 miljoner euro. Nu har parterna kommit överens om att 50 procent av fartyget säljs av Gotlandsbolaget till Viking Line till ett pris av 19 miljoner euro.

Det nya bolaget kommer att innebära en stor satsning på kryssningsresor i Östersjön. Parterna uppger att planering pågår för att kunna starta upp verksamheten och erbjuda en produkt med trafikstart under våren 2024. De båda rederierna kommer att bidra med sina specifika kompetenser och inleder då kryssningstrafik från Stockholm till Mariehamn och Visby samt eventuellt även destinationskryssningar till andra destinationer i Östersjöregionen.

Det nya bolaget kommer ha sitt säte i Stockholm under ledning av vd Susanne Kaarnimo-Knight.

Viking Cinderella, som för tillfället är i kryssningstrafik från Stockholm till Mariehamn, kommer att flyttas till linjen Helsingfors – Mariehamn – Stockholm under våren 2024.

– Vi arbetar med att bredda Gotlandsbolagets erbjudande med även kryssningsresor som komplement till Gotlandstrafiken och våra andra erbjudanden, och vilken partner kan vara bättre att göra detta med än Viking Line med sin långa erfarenhet från kryssningar i Östersjön. Vi ser samarbetet som en fantastisk möjlighet där både våra och Viking Lines erfarenheter och kompetenser tas tillvara, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

– Den nya kryssningslinjen kommer även öppna upp för nya sätt att resa till och från, samt uppleva Gotland. Passagerare kommer kunna kombinera kryssning med att stanna på Gotland och även kombinera med en resa med Destination Gotland för en snabbare resa mellan Gotland och fastlandet.

– Vi är glada över att ha fått tillfälle att samarbeta med ett framgångsrikt rederi som Gotlandsbolaget, som vi har stor respekt för. Vi tror att vårt gemensamma bidrag till denna trafik kommer att ytterligare stärka den kryssningsprodukt som erbjuds från Stockholm, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

Affären och etableringen av det nya gemensamma bolaget förutsätter godkännande från Konkurrensverket.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)