Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slutköpt från förare på skånska regionbussar

Från nyår upphör biljettförsäljningen på regionbussarna i Skåne. Foto: Skånetrafiken.

Från den 1 januari kommer det inte längre vara möjligt att köpa biljett på regionbussar i Skåne. Det har politikerna i Region Skånes kollektivtrafiknämnd beslutat. Den främsta anledningen är att förarna av regionbussarna redan idag säljer mycket få biljetter.

Mer än 85 procent av kunderna köper sina idag sina biljetter i Skånetrafikens app. Övriga köper biljetter via hemsidan, biljettautomater på stationerna, kundcenter och ombud runt om i Skånes kommuner.

Skånetrafiken räknar också med att punktligheten blir bättre utan biljettförsäljning ombord på bussarna.

– När samtliga biljettköp är gjorda innan påstigning så blir flödena bättre i bussarna vilket får en positiv effekt på punktligheten, säger Niklas Sandgren enhetschef för försäljningsutveckling på Skånetrafiken.

Dessutom är det kostsamt för Skånetrafiken att ha biljettförsäljning på bussarna.

– Vi står inför ett läge att vi behöver utveckla tekniken som finns på bussarna för att sälja biljetter. Tekniken som krävs är kostsam och vi bedömer att pengarna skapar större kundvärde i andra kanaler, säger Niklas Sandgren.

Taggat som: , ,

10 kommentarer »

 1. Ok, hur klarar sig då vi som har färdtjänst / servicekort då ? Utskällda å hotade av nitiska chaufförer eller ???

 2. inför jojo kortet igen fungerade bättre o ett smidigt sätt för alla oavsett ålder när Skånetrafiken tog bort detta tappade ni zstora kundgrupper!👇

  • Jojo kort har ersatts med reskort som kan beställas från Skånetrafiken för 30 kr.
   Orsaken att JoJo kortet försvann var plattformen var Windows XP baserad och tekniskt support hade upphört.

 3. Då är det slutåkt med buss för min del…

  • De säger alla, men när du börjat använda Skånetrafiken app att köpa biljetter så kommer du att åka buss igen

   • Har ingen s.k. smartphone och tänker inte skaffa någon heller, blir bilen i fortsättningen. Känner flera som numera kör själv som tidigare åkte buss/tåg, inte minst för att Skånetrafiken höjt priserna rejält de senaste åren.

 4. Helt vansinnigt hur ska gamla människor som inte kan hantera en smart phone kunna köpa biljetter. Det här samhället blir mer och mer exkluderande. Detta innebär att min pappa som är 90 år inte längre kan åka buss.

 5. Kommer man kunna fortsätta att betala med kreditkort? Att kunna betala med kreditkort är att bra alternativ för de som inte har appen såsom turister eller de som inte har en smartphone *eller dött batteri*. Det går ofta snabbare dessutom att betala med kreditkort/blippa kort. Det går inte särskilt snabbt att blippa alla telefoner. Hur mycket tid tar inte det?

  • Det är precis denna möjlighet att köpa biljett med kreditkort/bankkort/kontokort/debitkort (vad du nu vill kalla det) som kommer att försvinna. Är lite otydligt i artikeln. Enda möjligheten att resa med regionbussarna är om man har köpt biljett i appen eller har ett resekort.
   Tycker att precis som på stadsbussarna skulle det gå att blippa sitt bankkort och på samma sätt ha capping. Detta används i många andra städer (tex London) och är riktigt smart, kunden behöver inte hålla reda på några zoner, giltighet för biljetten, vilken biljett som är mest förmånlig eller att förnya sitt månadskort. Men tyvärr har Skånetrafiken låst in sig i ett osmart system, som de nu är fast med.
   Angående turister, så kan även de ladda ner appen och turister brukar vara välunderrättade och ha koll på vad som gäller dit de ska. Men däremot är det synd om pensionärer som inte har smartphone, dock har i stort sett alla pensionärer i Skåne tillgång till seniorkort, så även detta problem är väldigt litet.

 6. Varför blir man inte förvånad!
  Dessa politiker är både bortkopplade och inkompetenta. Att det kostar att ha biljettförsäljning är väl klart det gör, men det är en funktion i branschen, vill ni inte ha det lägg ner det då! Och som andra här lyfter, vad ska vår äldre befolkning göra? Det är ju inte självklart att det äger en smartphone. Hela upplägget är ju baserat på generalisering, men vad ska de andra 15% göra? Det är ju säkert dem som är mest i behov av att åka buss! Sen om jag inte minns helt fel så får inte detaljhandeln enligt EU lagneka kontanter om det inte finns ett starkt skäl. Och att göra livet svårare för äldre för att bussen kommer några minuter tidigare är inget starkt skäl, det bara resulterar mer stress för busschauffören då det kommer säkert slima tidtabellen än mer för att det ska se bra ut på pappret! Det behövs mer folk med sunt förnuft att styra samhället än dessa bortkopplade politiker, som bara förstör!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)