Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kontakt – internationella elbussnyheter i urval

Solaris har fått en order på 18 bränslecellsdrivna ledbussar til trafikföretaget RVK i Köln som har Europas största flotta bränslecellsbussar. Foto: Ulo Maasing.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men denna gång också interkontinentalt. Denna gång: Bränslecells-bussarnas huvudstad får fler Solaris; Laddat förvärv i laddningsbranschen; Dubbeldäckare från Kina till Chile.

Tyskland: Köln har blivit något av en huvudstad för bränslecellsbussar i Europa. Det regionala kollektivtrafikbolaget RVK Köln (Regionalverkehr Köln) har sedan 2011 investerat i vätgasdrivna bränslecellsbussar, först från VDL, senare från Van Hool och Solaris. Totalt har RVK nu 72 bränslecellsbussar i trafik.

Nu har företaget i en upphandling beställt ytterligare 18 sådana bussar, närmare bestämt 18 Solaris Urbino Hydrogen ledbussar för leverans under det andra halvåret nästa år. Sedan tidigare har den polska busstillverkaren levererat 35 tolvmetersbussar med bränslecellsdrift till RVK.

Ledbussarna har en bränslecell på 100 kW. Vätgastanskarna, som rymmer mer än 50 kilo vätgas, är monterade på bussens tak. Räckvidden på en tankning uppges till minst 350 kilometer, oavsett väder och topografi.

Totalt planerar RVK att ha en flotta om 108 bränslecellsbussar.

Heliox är en av de stora leverantörerna av laddinfrastruktur till elbussar i Europa. Nu förvärvar Siemens företaget. Bild: Heliox.

Tyskland: Det holländska företaget Heliox är en av de stora aktörerna inom laddinfrastruktur för elfordon i Europa, inte minst elbussar. Nu har tyska Siemens och Heliox undertecknat ett avtal som innebär att Siemens ska köpa Heliox. Syftet är att införliva det holländska företagets lösningar för laddning av bussar och lastbilar i sin produktportfölj.

Heliox har levererat laddinfrastruktur till bussföretag i ett antal europeiska länder, bland dem Sverige.

Affären innebär enligt Siemens att det tyska företaget kommer att utöka sin marknad, framför allt i Europa och Nordamerika. Affären förutsätter ett godkännande från konkurrensmyndigheterna.

Chile: Den kinesiska elbusstillverkaren BYD, Build Your Dreams, etablerar i likhet med andra kinesiska busstillverkare ett allt starkare fäste i Sydamerika. BYD har nu levererat de första tio dubbeldäckarna till BRT-systemet RED i Chiles huvudstad Santiago.

Bussarna kan depåladdas från tomt till helt fullt batteri på två timmar och har enligt tillverkaren en räckvidd på 280 kilometer. De är utrustade med luftkonditionering och wifi samt har 30 USB-kontakter ombord samt har en passagerarkapacitet på 97 personer.

De är 12,1 meter långa och 4,17 meter höga samt väger cirka 16,5 ton.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)