Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler reste med färre fartyg

Färjor i Trelleborgs hamn. Foto: Trelleborgs Hamn.

Antalet passagerare som reste till och från de svenska hamnarna ökade under andra kvartalet jämfört med samma tid i fjol. Men samtidigt minskade fartygsanlöpen i antal. I praktiken betyder det att fartygen hade fler passagerare ombord, rapporterar myndigheten Trafikanalys.

Under andra kvartalet 2023 var det totala antalet passagerare i svenska hamnar 7,0 miljoner, en ökning från 6,9 miljoner passagerare samma kvartal förra året. Passagerartrafiken till och från de danska hamnarna bidrog mest till den totala ökningen. Trots fler passagerare i hamnarna i utrikes trafik har antal fartygsanlöp fortsatt att minska jämfört med samma kvartal 2022.

– Färjetrafiken till och från utländska hamnar har återhämtat en del av det passagerarbortfall som vi såg i början av pandemin. Resandet ligger dock fortfarande runt 20 procent under nivåerna innan pandemin, säger Henrik Petterson, statistiker på Trafikanalys.

Antalet passagerare som reste till eller från utlandet ökade från 5,8 till 6,0 miljoner, jämfört med samma kvartal i fjol. Trafiken till och från de danska hamnarna bidrog till nästan halva ökningen med närmare 100 000 fler resenärer. Samtidigt minskade fartygsanlöpen från 12 384 till 11 382.

I inrikes trafik, främst trafiken till och från Gotland, minskade med fyra procent, från 1 006 000 passagerare till 964 000 passagerare.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)