Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotland: Höga kostnader slår mot busstrafiken

Mörka moln har seglat upp över kollektivtrafiken på Gotland. Foto: Ulo Maasing.

De höga drivmedelspriserna slår hårt mot kollektivtrafiken även på Gotland. Bland annat kan en övergång från diesel till HVO som drivmedel för bussarna inte genomföras utan att en finansiering av merkostnaderna är klar. Det konstaterar Tekniska nämnden på Gotland i sin delårsrapport. Där konstaterar nämnden att ”den ekonomiska situationen har gjort att de marginaler som funnits för att hantera tillkommande oförutsedda utgifter nu inte längre finns kvar”.

Nämnden konstaterar också att den uteblivna skattereduktionen på 20 procent för biogas får stor effekt för kollektivtrafiken.

– Det ekonomiska utrymmet, som det nya tioåriga avtalet med Gotlandsbuss/BIVAB väntades ge för den allmänna kollektivtrafiken blir påtagligt lägre till följd av rådande kostnadsutveckling, heter det i delårsrapporten där man hissar varningsflagg för utvecklingen framöver:

– I kombination med det ekonomiska läget för Region Gotland nu och de kommande åren kan få konsekvenser för den planerade utvecklingen av kollektivtrafikens linjer.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)