Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris tar ännu en stororder på bränslecellsbussar

Solaris har fått ytterligare en stororder på bränslecellsbussar, denna gång från Venedig. Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris har den senaste tiden haft spektakulära framgångar med sina bränslecellsbussar. Nu har företaget fått ytterligare en stororder på bränslecellsbussar. Den här gången är det lokaltrafiken i Venedig som har beställt 90 vätgasdrivna bränslecellsbussar från den polska busstillverkaren. 75 av bussarna är 12-metersbussar och 15 av dem är ledbussar. Dessutom har köparen en option på ytterligare tretton tolvmetersbussar och fem ledbussar, även de med bränsleceller.

Nyligen kunde vi rapportera om att Solaris hade vunnit den största order som hittills lagts i Europa på bränslecellsbussar (klicka här). Den ordern omfattar 130 12-meters Urbino 12 hydrogen med en option på ytterligare upp till 140 bränslecellsbussar. Och nu har företaget alltså även vunnit den näst största ordern i Europa på bränslecellsbussar.

Leveranserna till Venedig inleds i november 2025 och ska vara avslutade några veckor in på 2026.

Idag har Venedig 30 batteribussar och fyra bränslecellsbussar från Solaris.

Tolvmetersbussarna har en tankkapacitet på cirka 35 kilo vätgas medan ledbussarnas tankkapacitet uppgår till 50 kilo. Därmed kan bussarna köras minst 350 kilometer på en tankning.

Fram till nu har Solaris levererat eller har order på mer än 300 bränslecellsbussar. Nyligen vann företaget en order på 18 bränslecellsbussar från det regionala kollektivtrafikföretaget RVK i Köln (klicka här). Sedan tidigare har RVK 35 bränslecellsbussar från den polska tillverkaren.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)