Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny styrelse för bussbranschens forskning och utveckling

Magnus af Petersens, ny ordförande i BR. Foto: Nobina.

Bussbranschens utvecklings- och forsknings-verksamhet får ny styrelse. Vid torsdagens årsstämma valdes Magnus af Petersens till ordförande i Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR. Han är vice vd och marknadsdirektör på Nobina Sverige. Dessutom utsågs två nya ledamöter i BR:s styrelse.

BR driver ett antal forsknings- och utvecklingsprojekt för hela bussbranschen inom områden som trafiksäkerhet, omställning till elbussar i svensk kollektivtrafik och turistbussens roll för utveckling av destinationer. Några av projekten driver BR själva, andra tillsammans med intressenter och forskningsorgan.

Det här är den nya styrelsen i BR som har ett nära samarbete med bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Bussföretag:

Magnus af Petersens, Nobina Sverige AB
Tomas Ramsell, Västanhede Trafik AB
Tobias Elenius, Ellenius Buss AB
Göran Hult, Gotlandsbuss
Lars-Erik Granberg, Granbergs Trafik AB
Johan Ekman, EkmanBuss Flexibussitet AB
Eva Tiséus, Transdev Sverige AB

– BR fyller en viktig roll i att skapa kunskap kring hur vi kan förbättra förutsättningarna för och bidra till att öka det kollektiva resande så att fler väljer att ta bussen, säger Magnus af Petersens.

– 8 100 bussförare behövs inom de kommande två åren enligt rapporten “Tempen på Bussbranschen”. Att locka fler till bussföraryrket är viktigt i en tid då kollektivtrafiken måste prioriteras för att nå klimatmålen. Det är ett exempel där BR idag bidrar med medel till viktiga pågående projekt.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. 8 100 nya bussförare inom 2 år???
    Just nu är det cirka 21 000 aktiva bussförare, det betyder då att mer än en tredjedel ska bytas ut på två år? Eller ska busstrafiken utökas så kraftigt?
    Det finns å andra sidan över 100 000 personer i landet med D-körkort, så varför utbilda nya istället för att locka tillbaka de som redan har behörighet?
    Idag är sista dagen på BBA och fredsplikten upphör om inget nytt avtal skrivs inatt. Frågan är om nästa BBA blir så bra att folk kommer att köa för att få köra buss, eller om man istället kommer att behöva 18 100 nya bussförare redan i oktober i år?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)