Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Temsa och CaetanoBus lanserar vätgasdriven turistbuss

Busstillverkarna Temsa och CaetanoBus lanserar nästa år en bränslecellsdriven turistbuss. Bild: CaetanoBus.

Den turkiska busstillverkaren Temsa och portugisiska CaetanoBus planerar att gemensamt lansera en vätgasdriven turistbuss nästa år, uppger de båda företagen. CaetanoBus är en etablerad leverantör av bränslecellsdrivna stadsbussar till ett antal länder i Europa, medan Temsas tyngdpunkt ligger på långfärdsbussar och turistbussar.

CaetanoBus och Temsa tecknade i veckan ett avtal om att nästa år börja lansera långfärdsbussar med bränslecellsdrift, baserade på Toyotas bränslecellsteknik. Toyota är sedan 2020 delägare i CaetanoBus som har levererat bränslecellsbussar för stadstrafik till bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Portugal och Danmark.

Det första resultatet av samarbetet mellan CaetanoBus och Temsa ska blien tvåaxlig turistbuss, baserad på Temsa HD12. Förserieproduktionen inleds nästa år och serieproduktionen år 2025. En treaxlig turistbuss ska också komma i närtid.

Bussen ska kunna tankas med vätgas vid såväl 350 som 700 bars tryck (H2 Dual System) vilket ger bussoperatören möjlighet att tanka på samtliga befinliga vätgasmackar. Det ger i sin tur ökad flexibilitet för trafiken.

Räckvidden på en tankning uppges till 1 000 kilometer, men kan variera, beroende på trafik- och väderförhållanden.

Temsa och CaetanoBus kommer att presentera sin satsning närmare på mässan Busworld i Bryssel i oktober.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)