Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik låter resenären styra resan

Västtrafik testar dynamisk busstrafik i Ulricehamn. Foto: Eddie Löthman.

Anropsstyrd trafik, dynamisk busstrafik, buss on demand – det när många namn som står för samma koncept: små bussar som hämtar och lämnar resenärer när och var de vill. Nu testar Västtrafik tjänsten i Ulricehamn för att få svar på om man på det sättet kan få fler att resa med kollektivtrafiken.

Västtrafik har gett tjänsten ett svengelskt namn: Buss on demand. Resenären väljer när och var han eller hon vill resa. Bussen har ingen fast linjesträckning, resvägen räknas i stället ut beroende på var resenärer ska hämtas och lämnas. Tjänsten är ett test som pågår till april 2024, som ett komplement till den vanliga kollektivtrafiken med fasta linjer och fast körväg. På andra håll, som Säffle och Sunne, har liknande lösningar blivit mycket framgångsrika.

– Vi behöver utveckla våra tjänster och få ännu fler att resa hållbart. Det här är ett spännande test som vi hoppas ska ge svar på en rad frågor, till exempel vem som använder en sån här tjänst. Men framför allt vill vi se om det här kan ersätta en del bilresor, till exempel där ungdomar skjutsas till olika aktiviteter. Eller kanske fungerar det bättre för områden där kollektivtrafiken i dag inte riktigt räcker till, säger Per Nyrenius, utvecklingsledare på Västtrafik.

Testet görs tillsammans med Ulricehamns kommun och trafikoperatören Connect bus.

– Vi tror att Ulricehamn passar bra för den här sortens trafik, utifrån hur resandet ser ut i dag, geografi och folkmängd. Det kan få fler att välja att resa kollektivt framför bilen, säger Västtrafiks ordförande, Bijan Zainali (S).

Såhär fungerar tjänsten i Ulricehamn:

Resenären bokar resan i appen Buss on demand. Om resenären behöver köpa en biljett så slussas den vidare till Västtrafik To Go, där biljetten köps. Upphämtningsplatsen är antingen en vanlig hållplats eller en hållplats som enbart syns i appen (virtuell). En buss kommer i de flesta fall inom 10-20 minuter. Om fler resenärer ska ungefär samma väg så reser de tillsammans. En rutt beräknas fram beroende på var resenärer ska hämtas och lämnas.

Västtrafiks vanliga biljetter, som till exempel periodbiljetter och seniorkort, gäller och det är samma pris som för en enkelresa med den ordinarie kollektivtrafiken.

Det går att resa med Buss on demand i hela Ulricehamns tätortsområde måndag till fredag klockan 7-21 samt lördagar och söndagar klockan 10-21.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)