Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik uppmanar till bildelning

Lars Backström, vd Västtrafik: Om vi gör våra bilar kollektiva och delade får vi mindre koldioxid i luften och mer plats i våra städer. Foto: Västtrafik.

Västtrafik, som svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, uppmuntrar nu resenärer i kollektivtrafiken att prova bildelning. Det är ett test som Västtrafik gör i samarbete med bildelningsaktören GoMore. Syftet är att få fler att resa hållbart med bil.

Bakgrunden är enligt Västtrafik att bilen idag löser ett resbehov som kollektivtrafiken ensam inte kan lösa. Samtidigt står bilen, även elbilen, i vägen för att bygga hållbara, trivsamma städer och nå nödvändiga klimatmål anser Västtrafik som pekar på att en ny bil, oavsett drivmedel, redan har producerat tonvis med koldioxid, innan den rullat en meter. Men enligt delningsekonomin kan bilen däremot bli ett verktyg i den gröna omställningen.

Från slutet av september kommer 30 000 av Västtrafiks resenärer att få erbjudanden som ska locka fler att hyra eller dela sin bil, baserat på hur de reser idag.

– Idén med kollektivtrafik, att dela på resurserna, är evigt ung. Men ibland behöver vi bilen. Om vi gör våra bilar kollektiva och delade får vi mindre koldioxid i luften och mer plats i våra städer. För vi behöver inte bara bättre och renare bilar, vi behöver framför allt färre bilar på vägarna, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Även människors privatekonomi är ett motiv för bildelning enligt Västtrafik. Transportkostnaden är den näst största posten för hushållen och en ny rapport som Västtrafik gjort visar att ekonomiska skäl är den vanligaste anledningen till att man ändrar resesätt.

– Privatekonomin har blivit tuffare för många och att dela eller hyra sin bil är ett smart sätt att ha tillgång till bil och samtidigt få det lättare att gå runt. Att testa ett samarbete med Västtrafik känns självklart då vi delar målet om att minska utsläppen på vägarna. Utifrån våra användare ser vi att en delad bil kan ersätta 10 ”vanliga” bilar, säger Klara Bergkvist, Sverigechef på GoMore.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)