Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo får skotsk order på elektriska dubbeldäckare

Efter mer än fyra månaders prov har bussföretaget i Edinburgh, Lothian Buses, beställt 50 eldrivna dubbeldäckare från Volvo. Foto: Lothian Buses.

Volvo Bussar har fått en order på 50 batteridrivna dubbeldäckare till det kommunala bussföretaget i Edinburgh, Skottland, Lothian Buses. Bussarna ska levereras i två omgångar nästa år. De första leveranserna ska ske tidigt i vår. Ordervärdet uppgår enligt Lothian Buses till 24 miljoner pund, cirka 330 miljoner kronor.

Bussarna byggs på Volvos nya elbusschassi BZL Electric som introducerades för två år sedan (klicka här) med karosser från egyptiska MCV.

Dubbeldäckarna till Edinburgh kan ta över 70 passagerare och har WiFi, USB-uttag och höga stolsryggar.

Innan Lothian placerade sin order hade företaget en demovagn i trafik under drygt fyra månader.

– Den återkoppling vi fick var genomgående positiv, från förare, passagerare och företagsledning på Lothian. Bussens räckvidd var mer än tillräcklig för en hel dags trafik i Edinburgh, även under de kallaste vinterdagarna, säger Domenico Bondi, vd för Volvo Bussar i Storbritannien och Irland.

De aktuella bussarna har en elmotor på 200 kW och en tvåväxlad automatisk växellåda. Varje buss har ett paket om fem litiumjonbatterier med en maximal lagringskapacitet på 470 kWh, vilket ger en räckvidd på cirka 300 kilometer. Laddning sker i depå och laddtiden från tomma till fulladdade batterier är tre – fyra timmar.

Volvo Bussar och karosstillverkaren MCV har sedan tidigare ett etablerat samarbete på den brittiska marknaden. Nyligen tecknade de båda företagen också ett avtal om produktionen av Volvos stads- och regionbussmodeller för övriga Europa. Chassitillverkningen ligger dock kvar hos Volvo Bussar i Borås.

Volvo Bussar har haft betydande framgångar med BZKL/MCV på den brittiska marknaden. Bland annat har Stagecoach i Skottland köpt 25 bussar och Metroline i London 48 bussar. I våras beställde Stagecoach 150 dubbeldäckare och 20 enplansbussar på BZL-chassi från Volvo med karosser från MCV. I våras beställde också det kommunägda bussföretaget Warrington´s Own Buses 105 enplans elbussar från Volvo/MCV.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)