Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Nytt resegarantisystem välkommet

Resegarantisystemet hamnade i blixtbelysning under pandemin.

Ett nytt resegarantisystem som avlöser det nuvarande är välkommet. Men det förslag som finns behöver kompletteras på några punkter. Det skriver Sveriges Bussföretag i sitt remissvar på resegarantisystem-utredningen.

Frågan om resegarantierna hamnade i blixtbelysning i samband med pandemin. Det var också erfarenheterna från den tiden som gjorde att utredningen om resegarantier tillsattes.

– Utredningen har i stora drag kommit med ett förslag som är i linje med vad branschen argumenterat för i många år. Nu är det viktigt att införandet sker på ett sätt som inte kraftigt fördyrar för företagen under tiden. Vi hoppas att staten tar sitt ansvar och garanterar fonden under uppbyggnaden, precis som i exempelvis Tyskland som också nyligen bytt system, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

– Dagens system är dyrt för företagen, kräver mycket administration och har höga trösklar för framförallt små och nystartade företag. Men främst så är systemet riggat för en osannolik situation, nämligen att alla paketresearrangörer skulle gå i konkurs samtidigt, skriver Sveriges Bussföretag.

Bussföretagen vill att förslaget kompletteras på några punkter. Bland annat anser bussföretagen att den resegarantifond som utredningen föreslår garanteras av staten under den tid fonden byggs upp. Annars fördubblas företagens kostnader. Men om staten garanterar fonden kan ett stärkt konsumentskydd börja gälla omedelbart.

När fonden sedan är fullt uppbyggd är det enligt bussföretagen rimligt att nya företag, som inte har varit med och betalat uppbyggnaden, betalar en start- eller inträdesavgift.

Bussföretagen anser också att andra modeller för att beräkna paketresearrangörernas bidrag till fonden bör analyseras ytterligare. Det liggande förslaget, menar Sveriges Bussföretag, slår mycket olika mot arrangörerna, beroende på vilka produkter dessa erbjuder.

Dessutom bör den föreslagna hemtransportfonden för reguljära flygresor även omfatta resenärer som drabbas av en flygbolagskonkurs.

Hela remissvaret hittar du om du klickar här.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)