Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busslinje stoppas – bussen för stor

…i alla fall en tillräckligt stor vändplats för de bussar som trafikerar en av Västtrafiks linjer.

En av Västtrafiks busslinjer kortas sex kilometer. Anledningen är bokstavligt talat att bussarna på linjen är för stora, rapporterar Härryda-Posten. Härryda kommun är upprörd.

Det är Västtrafiks linje 620 som kortas av och den tionde december slutar trafikera sträckan Eskilsby – Sandsbacka i Härryda. Västtrafik uppger för tidningen att bussarna har varit svåra att vända vid linjens ändhållplats. Sedan nya bussar sattes in på sträckan för ungefär ett år sedan har problemen blivit värre.

Kommunen anser att Västtrafik borde ta ansvar för att bussarna är anpassade till vägnätet och inte tvärtom.

– Så här ska det inte gå till. Förändringen av busstyp borde konsekvensbeskrivits redan i samband med att Västtrafik tog fram upphandlingsunderlaget, skriver Härrydas trafikchef till Härryda-Posten.

Västtrafik har tidigare påtalat problemen med att vända bussarna på ändhållplatsen. Kommunen undersökte då om det var möjligt att bredda vägen men fick nej av Trafikverket. En sådan ombyggnad hade påverkat en statlig väg och förutsatte ett godkännande från Trafikverket. Andra alternativ utesluts av Västtrafik.

– Vi behöver ta ansvar för trafiksäkerheten, säger Sara Karlsson, samhällsutvecklare på Västtrafik, till tidningen.

Hon menar också att det inte hade gått att byta till mindre bussar.

– Vi har ju upphandlat exakt på varje linje vad vi vill ha för typ av fordon. Det är sådana strategiska förändringar vi gör i samband med upphandlingar. Fordon är inte något man bara byter ut, säger Sara Karlsson till Härryda-Posten.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)