Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

En av tio väljer kollektivtrafiken i Örebro län

Drygt en av tio tar bussen eller tåget i Örebro län. Foto: Länstrafiken Örebro.

Att ta bilen fortsätter att vara det vanligaste sättet att resa för invånarna i Örebro län. Näst vanligast är cykel. Elva procent av invånarna i länet uppger att de reser kollektivt. Det visar 2023 års resvaneundersökning i Region Örebro län.

Sedan den förra resvaneundersökningen gjordes 2017 har även det totala antalet resor per dag minskat med sex procent. 2017 gjordes 615 00 resor per dag. Motsvarande siffra för 2023 är 577 160 resor per dag. Användandet av kollektivtrafik är dock på liknande nivåer som i mätningen 2017.

Personer som bor i tätort, kvinnor och personer i åldrarna 25 – 44 år uppger dock att de kan ändra sitt bilanvändande. Lägre priser, avgångstider som passar mig som resenär och att spara tid jämfört med att åka bil, är de tre vanligaste svaren om vad som skulle kunna få respondenterna att göra fler kollektivtrafikresor. Det är främst de yngre som tycker att lägre priser skulle öka deras vilja att resa mer kollektivt.

– Ur vårt perspektiv är det genom att åka mer kollektivt som vi delar på våra resurser på ett smart och långsiktigt sätt. Skulle fler av de som åker bil idag kunna tänka sig att växla över till buss eller tåg några dagar i veckan, minskar vi både vårt gemensamma klimatavtryck och bidrar till en bättre livsmiljö i både staden och på landsbygden, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef för Länstrafiken Örebro.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)