Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Höjda biljettpriser i Örebro län

Länstrafiken Örebro höjer biljettpriserna med tio procent. Foto: Alexander von Sydow.

Nu duggar besluten tätt om höjda biljettpriser på bussar och tåg. På onsdagen beslutade politikerna i kollektivtrfik-nämnden i Region Örebro län att höja Länstrafikens priser. Regionen är nämligen på väg mot ett underskott på mer än en miljard vid årsskiftet. Skatten höjs med 75 öre, men det räcker inte för att klara ekonomin. Totalt höjs prisnivån i kollektivtrafiken med tio procent, men höjningen fördelas olika, beroende på biljettyp.

De nya priserna börjar gälla den 9 januari. Då höjs priserna på enkelbiljetter mellan två och sex kronor eller med 8 procent. Exempelvis kommer en vuxen som förköpt sin enkelbiljett inom stadstrafiken kommer att betala 30 kronor, en senior kommer att betala 24 kronor och en ungdom kommer att betala 16 kronor. Köper man biljetten ombord blir det betyydligt dyrare: 43 kronor exempelvis en biljett för vuxna att kosta.

Priset på 30-dagarsbiljetter höjs i snitt med 10 procent för vuxna och 20,7 procent för ungdomar, det vill säga med mellan 50 och 150 kronor för både vuxna och ungdomar beroende på vilken zon man åker inom.

Ungdomsrabatten minskar också medan tilläggsavgifterna för den som inte har giltig biljett höjs till 1 600 kronor för vuxna och 1 000 kronor för ungdomar. Idag är tilläggsavgiften 1 400 respektive 900 kronor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)