Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med avtal mellan Volvo Bussar och Sunsundegui

Anna Westerberg, vd för Volvo Bussar, och José Ignacio Murillo, vd för Sunsundegui, har tecknat avtal om tillverkning av karosser för Volvo 9700 och Volvo 9900. Foto: Volvo Bussar.

Volvo Bussar har nu tecknat avtal med den spanska påbyggaren Sunsundegui om att tillverka karosser på licens för Volvo 9700 och Volvo 9900. Produktionen beräknas starta 2024, med de första bussarna på den europeiska marknaden 2025. Avtalet undertecknades på Sunsundeguis huvudkontor i Navarra i Spanien. De båda företagen ska ha ett nära samarbete för att utveckla och leverera hållbara transportlösningar i premiumsegmentet för turistbusskunder i Europa, uppger Volvo Bussar. Avtalet innebär att Volvo innan årsskiftet kan ta emot order på turistbussarna 9700 och 9900.

I september tecknade Volvo Bussar ett avtal med MCV för tillverkning av karosser för stads- och intercitybussar.

– Med detta avtal har vi tagit ett stort steg i genomförandet av den ändrade affärsmodell i Europa som vi aviserade i mars i år. Genom avtalen med Sunsundegui och MCV är vi övertygade om att vi kan erbjuda våra kunder ett komplett utbud av stadsbussar och turistbussar i premiumsegmentet, säger Anna Westerberg, vd för Volvo Bussar.

Både Sunsundegui och MCV har även tidigare levererat karosser till Volvochassin. Nu fördjupas partnerskapen mellan de två påbyggarna.

Utöver avtalen med Sunsundegui och MCV kan Volvo Bussar använda andra påbyggare för att erbjuda anpassade lösningar på de olika marknaderna världen över. Karosserna för dubbeldäckaren Volvo 9700 DD kommer även i fortsättningen tillverkas av Carrus Delta i Finland och chassitillverkningen för alla påbyggare kommer att finnas kvar på Volvo Bussars fabriker i Borås och Uddevalla.

Som en del av det nya avtalet kommer Sunsundegui att öka både kapaciteten och antalet medarbetare på fabriken i Navarra. Den nya affärsmodellen i Europa innebär att Volvo Bussar fortsätter vara kontaktpunkten för försäljning och tjänster, både för befintliga och nya kunder.

– Tillsammans med Sunsundegui kan vi nu ta emot beställningar på Volvo 9700 och Volvo 9900 innan årsskiftet, säger Dan Pettersson, Senior Vice President på Volvo Bussar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)