Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu kommer nedskärningarna i Värmland

Nu kommer nedskärningarna i Värmland. Foto: Värmlandstrafik.

Region Värmland och Värmlandstrafik kommer i samband med tidtabellsskiftet den 10 december att göra en hel del nedskärningar i den värmländska kollektivtrafiken – såväl i stadstrafiken i Karlstad som i regionbusstrafiken och tågtrafiken. Anledningen är det ekonomiskt pressade läget för Värmlandstrafik och regionen.

Det var i juli som politikerna fattade beslut om nedskärningarna (klicka här) och nu ska de förverkligas. Men redan den 1 september höjde Värmlandstrafik biljettpriserna.

– Den största utgiftsposten för Värmlandstrafik är vår trafik, så ska vi få ner kostnaderna behöver vi göra anpassningar här. Vi har försökt att göra förändringar med så liten påverkan som möjligt för våra resenärer, men det är såklart att de kommer att märkas, kommenterar kollektivtrafiknämndens ordförande Elisabeth Björk (V).

I stadstrafiken i Karlstad sker nedskärningar på åtta linjer och i regionbusstrafiken på tre linjer. I tågtrafiken försvinner två dagliga turer och dessutom minskas ersättningstrafiken vid trafikstörningar för tågen.

Totalt innebär nedskärningarna en besparing för Värmlandstrafik på 17,1 miljoner kronor. Av det faller 8,5 miljoner på regionbusstrafiken, 5,5 miljoner på tågtrafiken och 3,1 miljoner på stadstrafiken i Karlstad.

Taggat som:

2 kommentarer »

  1. Alla är överens om att det är bra för miljön och klimatet om alla åker kollektivt?

    Politikerna har ansvar för att klara de uppsatta klimatmålet, för att kunna rädda framtida generationer? Ändå skär de nu ner på kollektivtrafiken, över hela Sverige, så att fler nu tvingas ta bilen? Eller hoppas man folk ska cykla?
    Orsaken till nedskärningarna är rent ekonomiska? Pengar saknas och istället för att öka skatten drar vi in på välfärden?
    Eller, är det kanske är ett sätt att förebygga personalbristen i bussbranschen? Ja bussarna kommer ju ändå att bli inställda på grund av att man saknar bussförare, så bättre förekomma än förekommas?

    Jag minns dock ändå vad politikerna sa för 30 år sedan, med upphandlad kollektivtrafik blir allt så mycket bättre! Ursäkta att jag småler…

  2. Har demensen från skrivbordsvärlden även nått Värmland ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)