Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Succé för paxade bussresor i Sundsvall

Paxabussen i Sundsvall har blivit en succé den första månaden. Foto: Din Tur/Nobina.

Sedan en månad går det att paxa bussen i Sundsvall (klicka här). Och redan nu går det att konstatera att det har blivit en succé med trafiken där kunden bestämmer när och var hen ska stiga på och vart hen vill resa. På en månad har över 1 000 resenärer åkt med den lilla paxabussen. Och resandet har sedan starten ökat med 20 procent varje vecka.

– Vi är väldigt nöjda, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina som kör paxabussen i samarbete med Sundsvalls stad och Din Tur, det vill säga länstrafiken i Västernorrland.

– Trots en snabb ökning av resandet har väntetiderna mellan beställning och upphämtning varit låga. Vi håller nu en genomsnittstid på tio minuter.

– Våra förare berättar att resenärerna är mycket positiva och uppskattar trafiken. Men det är inte bara trafiken som får uppskattning. Våra medarbetare känner sig själva uppskattade av resenärerna. Och många ungdomar tar faktiskt selfies med sig själva och bussen, berättar David Erixon.

Paxabussen är en Mercedes-Benz Sprinter. Foto: Nobina.

Paxabussen är en mindre buss, en Mercedes-Benz Sprinter, som körs på beställning, utan tidtabell eller fast linjesträckning. Trafiken körs till en början under ett år, vardagar klockan 6 – 21, lördagar kl 10 – 18 samt söndagar kl 10 – 16. Resenären bokar sin resa via en app och kan resa till eller från mer än 300 hållplatser inom ett avgränsat område i Sundsvall. 71 av hållplatserna är fysiska, 238 är virtuella.

Bussen rullar endast när det behövs vilket innebär att tomkörningar elimineras. Bussen planerar också själv sina turer.

Samma biljetter gäller på paxabussen som i den övriga stadstrafiken i Sundsvall.

Bussen ersätter inte någon annan kollektivtrafik utan är ett komplement till denna. Någon analys av vilka resenärerna är har inte gjorts så tidigt in i projektet, men enligt David Erixon är det en blandning av nya resenärer och sådana som sedan tidigare åkt kollektivt. Särskilt populär är paxabussen bland ungdomar.

Bussen trafikerar också platser där det tidigare inte funnits någon kollektivtrafik, bland annat ett fritidsområde.

– Det ska bli väldigt spännande att se hur resandet dit utvecklas i vinter, säger David Erixon. Kommer Sundsvallsborna att ta paxabussen när de ska ut och åka skidor?

Hittills har kapaciteten med en enda buss räckt.

– Vi arbetar hela tiden med att förfina de algoritmer som styr bussen så att vi minimerar väntetiderna, maximerar beläggningen och optimerar restiderna, säger David Erixon.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)