Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Afrikansk biodieselsatsning av Scania

Scania startar ett projekt med biodieseldrivna bussar i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan. Foto: Scania.

Busstillverkaren Scania har i samarbete med energibolag och lokala myndigheter startat ett pilotprojekt med biodieseldriven busstrafik i den afrikanska staten Elfenbenskustens huvudstad Abidjan. Syftet är att dramatiskt minska utsläppen från kollektivtrafiken och skapa jobb genom lokalt producerade biobränslen. Snart byggs också en ny bussdepå och en korridor för BRT som ska trafikeras med bussar som körs på biobränslen.

Enligt Scania är hållbart producerade biobränslen från avfall för närvarande det bästa alternativet för att snabbt minska utsläppen från kollektivtrafiken i afrikanska länder.

Under 2017 startade Scania ett samarbete med Elfenbenskustens myndighet för landsbygdsutveckling, ANADER, för att undersöka möjligheterna att producera lokala biobränslen av kakao och gummi samt djurgödsel och restprodukter från jordbruket. Scania, ANADER och energibolaget TotalEnergies utvecklar nu ett pilotprojektför att producera 3 500 liter FAME biodiesel från gummifrön.

Bränslet testas till en början under 30 dagar i en Scaniabuss som körs av det lokala kollektivtrafikföretaget i Abidjan. Nästa fas i projektet startar snart med att Scania och dess partners bygger en ny bussdepå och en korridor för Bus Rapid Transit, BRT, eller superbussar som det ibland kallas.

Under det senaste året har Scania levererat 400 biodieselkompatibla standardbussar och 50 biogaskompatibla ledbussar till trafikföretaget.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)