Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kvinna föll i buss – bussförare dömd

Svea Hovrätt. Foto: Wikimedia Commons/Arild W.

En bussförare i Storstockholm har dömts till 50 dagsböter för en olycka ombord på en SL-buss i mars förra året. Vid olyckan skadades en 86-årig kvinna. Kvinnan ramlade när bussföraren körde iväg från hållplatsen innan hon hunnit sätta sig och fick vid fallet en hjärnskakning och en sårskada. Bussföraren har nu av Svea Hovrätt dömts för vållande av kroppsskada, skriver Dagens Juridik.

I tingsrätten uppgav föraren att han uppmanat kvinnan att sätta sig på någon av de fyra sätena längst fram i bussen och som är avsedda för äldre personer. Men kvinnan fortsatte längre bak i bussen och ramlade när föraren startade från hållplatsen.

Tingsrätten ansåg att eftersom bussföraren hade anvisat kvinnan en lämplig plats hade han uppfyllt sin skyldighet att agera aktsamt. Därför friades han.

Men domaren och en av nämndemännen hade en annan uppfattning. De ansåg att kvinnans fysiska tillstånd måste ha varit uppenbart för bussföraren eftersom hon använde en krycka.

Eftersom föraren inte hade kontrollerat att kvinnan satt ner eller åtminstone höll i sig innan han började köra hade han enligt deras uppfattning agerat oaktsamt.

Åklagaren överklagade också den friande domen. Nu har Svea Hovrätt gått på samma linje som domaren och nämndemannen i tingsrätten och dömt bussföraren till 50 dagsböter för vållande av kroppsskada.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)