Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvos dubbeldäckare kör express i Finland

Volvo Bussars dubbeldäckare 9700DD debuterar i Finland genom en order från expressbussföretaget Onnibus. Bild: Onnibus.

Det finska expressbussföretaget Onnibus har beställt tio Volvo 9700 DD dubbeldäckare med kaross från Volvo Bussars finska partner Carrus Delta till sin omfattande trafik. De första bussarna sätts i trafik i vinter och fram till sommaren ska samtliga vara i trafik. Då kommer Onnibus att ha en flotta om 78 VanHool Astromega förutom de tio nya Volvobussarna.

De nya Volvobussarna byggs på Volvos chassi B13RLE. De är 14,8 meter långa, fyra meter höga och har en kapacitet på 87 passagerare som bland annat får större stolsavstånd än i företagets övriga bussflotta. Motorn på 12,8 liter är på 500 hästkrafter.

Enligt Onnibus är drivmedelsförbrukningen hos Volvo 9700DD fem – tio procent lägre än hos VanHool Astromega.

– Det här är den första leveransen av Volvos dubbeldäckare till Finland och en betydande affär för oss, säger Volvo Bussars chef i Finland, Petteri Reku.

Onnibus ingår i Finlands största busskoncern, Koiviston Auto som idag har en flotta på mer än 1000 bussar. Företaget kör bland annat stadstrafik i flera finska städer.

Det tidigare familjeföretaget förvärvades för nästan två år sedan av den svensk-finska investeringsfonden CapMan Infra (klicka här).

Koiviston Auto arbetar med såväl upphandlad trafik som kommersiell sådan. I den kommersiella trafiken kör Koivison Auto expressbussar under tre varumärken: Onnibus.com, Onnibus Flex samt Porvoon Liikenne.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)