Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Iveco Bus har fått en order på 153 elbussar till Milano. Foto: Iveco Bus.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men även med utblick till andra världsdelar. Denna gång: Iveco Bus får stororder på elbussar; Irizars elbussar på andra sidan Atlanten; Tala om storsatsning: 1900 elbussar i år, 8000 till slutet av 2025 i indisk storstad.

Italien: Busstillverkaren Iveco Bus, som i Sverige representeras av Wetlandia, har fått en stororder på elbussar till lokaltrafiken i den italienska storstaden Milano, Azienda Trasporti Milanesi (ATM). Ordern omfattar 153 elbussar till ett ordervärde på över 120 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 1,35 miljarder svenska kronor.

ATM har beslutat att hela stadsbussflottan i Milano, mer än 1 200 bussar, ska bli eldrivna och redan 2026 kommer hälften av bussarna att vara elektriska.

Ordern om 153 elbussar omfattar dels tolvmetersbussar, dels ett komplett serviceavtal på tio år. De första leveranserna är planerade till början av 2025. ATM är en etablerad kund hos Iveco Bus och 45 procent av bussflottan i Milano, 550 bussar, är levererade av tillverkaren.

Irizar har levererat sina första elbussar på andra sidan Atlanten. Foto: Irizar.

Spanien/Mexiko: Den spanska busstillverkaren Irizar tar steget in på en helt ny marknad med sina elbussar. Företaget ska leverera 32 elbussar till Yucatán i Mexiko där de ska sättas i trafik den 30 december i år. De nya bussarna premiärvisades i delstatens huvudstad Mérida på onsdagen.

Bussarna, Irizars ie Tram, ingår i en förnyelse av bussflottan i kollektivtrafiken i Yucatán som innebär att 750 nya bussar ska sättas i trafik.

Bussarna från Irizar är tolv meter långa och har tre dörrar samt 33 sittplatser och en total kapacitet på 80 passagerare. Laddning kan ske antingen via pantograf som sänks ner mot busstaket eller i depå.

Tata har nyligen levererat 500 elbussar till Delhi. Foto: Delhi Transport Corporation.

Indien: Den som trodde att elbussar var ett europeiskt fenomen kan tänka om. Den indiska storstaden Delhi har nyligen tagit emot 500 elbussar till lokaltrafiken Delhi Transport Corporation från busstillverkaren Tata. Men det stannar inte där. Stadens ledning har som mål ha 1 900 elbussar i trafik innan årets slut och totalt 8 000 elbussar innan slutet av 2025.

Elbussarna ska ersätta de 7 300 naturgasbussar som idag rullar i Delhi, uppger tidningen Times of India.

Taggat som: , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)