Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: ”Missvisande vinklat av Transportstyrelsen”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Fler vägkontroller behövs. Foto: Ulo Maasing.

Transportstyrelsen har fel när myndigheten i en pressrelease lyfter fram att bussbranschen har blivit sämre på att följa kör- och vilotidsreglerna. Att påstå det är på flera sätt missvisande. Det skriver Sveriges Bussföretag i en kommentar till Transportstyrelsens senaste mätning av regelefterlevnaderna hos företag som kör beställningstrafik med buss som vi tidigare rapporterat om (klicka här).

I sin pressinformation om mätningen skriver Transportstyrelsen att bussbranschen är bra på att följa de regler som finns utom kör- och vilotidsreglerna.

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag reagerar kritiskt på Transportstyrelsens information.

– Vinklingen i pressreleasen om att kör- och vilotiderna inte följs är missvisande ur flera vinklar. Bland annat räknas både svenska och utländska fordon tillsammans, trots att förare av svenska fordon genomgående i undersökningen följer reglerna bättre. Regelefterlevnaden gällande kör- och vilotider för förare av svenska fordon uppgick till 77 procent. Motsvarande siffra för förare av utländska fordon var 52 procent.

– Tvärtemot vad pressreleasen påstår är detta alltså en förbättring av kör- och vilotiderna för förare av svenska fordon jämfört med föregående års mätning 2018 och borde givetvis ha framgått. Omkring 30 procent av de kontrollerade fordonen var utländska, skriver Sveriges Bussföretag i en kommentar.

Bussföretagen konstaterar att Transportstyrelsens rapport visar att bussbranschen följer regler och krav.

– Vi är stolta över att den svenska bussbranschen har så hög regelefterlevnad på så många punkter. Det vi tillsammans med våra myndigheter behöver fokusera på är de få allvarliga överträdelser som sker. Branschen efterlyser fler vägkontroller över hela landet. Aktörer som inte sköter sig skapar en snedvriden konkurrens gentemot de företag som gör rätt för sig, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)