Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nej till egen regi i Skåne

Politikerna i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne säger nej till busstrafik i egen regi. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne sa på onsdagen nej till att återta kollektivtrafiken i egen regi. Det var Vänsterpartiet som ville att i ett första steg återta busstrafiken i egen regi och senare all kollektivtrafik. Istället ska en forskningsstudie om bussförares arbetsmiljö göras.

Vänsterpartiet skriver i sin motion att egen regi är ”särskilt angeläget i bussbranschen som har stora problem med delade turer, låga löner och hög personalomsättning”.

Men Skånetrafiken har analyserat frågan om egen regi och anser att driftsformen i sig inte adresserar de problem som Vänsterpartiet vill tackla. Majoriteten av politikerna i kollektivtrafiknämnden gick på samma linje.

Istället ska Skånetrafiken hos K2, Sveriges nationella kunskapscentrum för kollektivtrafik, beställa en oberoende forskningsstudie om bussförares arbetsmiljö. Studien ska ge svar på frågan om hur man skapar ett effektivt kollektivtrafiksystem med hög punktlighet och bra utbud utan att förarna känner sig klämda.

Studien ska vara klar senast under det andra kvartalet 2025.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Klart andra kvartalet 2025? Ja och sedan ska politikerna läsa igenom det och prata om saken så att ett beslut kan väl tas tidigast fjärde kvartalet 2050? Byråkratins kvarnar maler långsamt.
    Ska dock bli intressant att se om de riktiga experterna till bussförare i Stockholm med erfarenhet från före 1993, (-ja de som förlorat allra mest på upphandlingen), kommer att bli djupintervjuade av dessa ”oberoende och kompetenta experter på K2”?
    Tja, fast det skulle väl ändå inte väga tyngre än bussbranschens egna lobbyisters talan hos våra regionpolitiker?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)