Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sänkt åldersgräns för taxiförare

Eftersom bristen på taxiförare är stor vill regeringen sänka åldersgränsen för taxiförarlegitimation och därmed bredda rekryteringsbasen för yrket. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen vill sänka åldersgränsen för taxiförarlegitimation från 21 till 20 år. Dessutom vill regeringen höja beloppsgränsen för prisuppgift för taxiresor. Idag måste prisuppgift ges om det så kallade jämförelsepriset är över 500 kronor. Förslaget skickas nu ut på remiss.

Regeringen motiverar sitt förslag om sänkt åldersgräns med att taxibranschen har ett behov av att rekrytera förare. Därför behöver basen för rekrytering breddas.

Förslaget om ändrad åldersgräns innebär att 20-åringar som har haft B-körkort i minst två år får ansöka om taxiförarlegitimation tidigare än idag.

– Det förenklar och förbättrar möjligheterna att få in fler yrkesförare i taxiverksamheterna, något som är både efterfrågat och efterlängtat av branschen. Det underlättar också för unga som vill hitta arbete, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Regeringen vill också höja den gräns då en taxiförare ska lämna kunden en prisuppgift för resan. Idag gäller att prisuppgift måste lämnas om det så kallade jämförelsepriset är över 500 kronor. Det är en regel som infördes 2015 med syftet att minska problemen med att vissa taxiförare tog ut kraftiga överpriser på resor.

Regeringen hänvisar till de senaste årens inflation och föreslår att beloppet istället ska knytas till det så kallade prisbasbeloppet och vara 1,2 procent av detta. I år skulle då kravet att ämna prisuppgift fälla för ett jämförelsepris på 680 kronor i stället för 500.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)