Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Var tredje väg i dåligt skick – Transportföretagen startar namninsamling

Var tredje väg i Sverige är i dåligt eller mycket dåligt skick, konstaterar Transportföretagen.

Var tredje väg i Sverige är i dåligt eller mycket dåligt skick. Det visar den senaste kartläggningen från Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår. Värst är det i Jämtlands, Västernorrlands och Gävleborgs län, bäst i Östergötlands län. Nu startar Transportföretagen ett upprop för bättre vägar i hela landet.

Enligt Transportföretagen krävs det betydligt större satsningar än idag på vägunderhåll. För att stoppa fortsatt förfall av vägarna krävs det två miljarder mer per år till vägunderhåll. Om underhållsskulden ska minimeras på tio års sikt behövs det en årlig budget på 7,9 miljarder kronor per år. Det är mer än en dubblering av nuvarande underhållsbudget.

Transportföretagen har låtit bryta ner tillståndsuppgifterna på länsnivå. Resultatet är särskilt dystert för Jämtland, Västernorrland och Gävleborg. I Jämtland var 2022 omkring var femte statlig väg i mycket dåligt tillstånd och år 2032 kan så mycket som nästan 40 procent av vägarna i Jämtland vara i mycket dåligt tillstånd.

Totalt räknar Transportföretagen med att underhållsskulden ökar från dagens 13,2 miljarder till 42 miljarder kronor 2032 om inte ytterligare medel tillförs. Ökningen beror framför allt på att underhållsbudgeten inte räcker för att både förbättra tillståndet på prioriterade högtrafikerade vägar och samtidigt underhålla det lågtrafikerade vägnätet.

– Åtta av tio persontransporter sker på vägarna. Att vägarna försämras påverkar trafiksäkerheten och kommer i det långa loppet leda till sänkta hastigheter på våra vägar.

– Sämre vägar kommer sänka levnadsstandarden på landsbygden då det tar längre tid att ta sig fram. Nu måste regeringen se till att investera i och underhålla vår infrastruktur, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Klicka här för att komma till Transportföretagens namninsamling.

Tabellen nedan visar andelen vägar i mycket dåligt skick, län för län. Källa: Transportföretagen.

Län Andel vägar i mycket dåligt skick (%)
Jämtlands län 21,8
Västernorrlands län 18,4
Gävleborgs län 16,7
Norrbottens län 15,1
Dalarnas län 14,2
Västra Götalands län 14,1
Västerbottens län 14
Hallands län 12,1
Stockholms län 11,9
Kalmar län 11,1
Kronobergs län 9,4
Skåne län 8,8
Blekinge län 8,2
Örebro län 8,1
Jönköpings län 7,2
Södermanlands län 6,4
Värmlands län 5,3
Gotlands län 4,8
Uppsala län 4
Västmanlands län 4
Östergötlands län 3,5

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)