Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kroppskameror på kontrollanter i Örebro län

Nu får biljettkontrollanterna hos Länstrafiken Örebro kroppskameror. Foto: Pavel Koubek.

Länstrafiken i Örebro ökar trycket mot fuskåkarna. I veckan blev det dyrare att resa med Länstrafiken utan giltig biljett. Nästa vecka kan resenärer möta Länstrafikens utökade kontrollverksamhet i stads- och regiontrafik. De uniformerade kontrollanterna kommer också att vara utrustade med kroppskameror.

Kontrollerna utförs av Q Security AB som har ett fyraårigt avtal med Länstrafiken.

Kamerorna bärs synligt och fungerar på samma sätt som trygghetskamerorna ombord på bussarna som alltid är påslagna. Skillnaden är att kroppskamerans film enbart sparas i 30 sekunder och sedan spelas över, om kontrollanten inte aktivt startar inspelningen igen.

Det inspelade filmmaterialet sparas sedan på skyddade dataservrar hos företaget som sköter biljettkontrollen. Endast polisen eller annan behörig utredare, kan begära ut filmmaterialet om de behöver utreda ett eventuellt brott.

– Förhoppningen är att vi med fler kontrollanter ska skapa en tryggare resa för resenärer och en bättre arbetsmiljö för föraren. Fler uppmärksammas också på att man ska betala för sig och att kollektivtrafiken inte är gratis, säger Gustav Widén som är verksamhetsansvarig för trygghet -och biljettkontroll inom Länstrafiken.

Varje månad genomförs cirka 5 000 biljettkontroller i kollektivtrafiken i Örebro län. Antalet tilläggsavgifter per månad uppgår till 150-200 stycken.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)