Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Solaris ska leverera 112 trådbussar till Genua i Italien. Foto: Solaris.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa men ibland även med utblick till andra världsdelar. Denna gång: Stororder på trådbussar till Solaris; Företaget säljer också bränslecellsbussar till Düsseldorf; Italienska framgångar för BYD och Yutong.

Italien: Busstillverkaren Solaris har fått en verklig stororder på trådbussar. Det är lokaltrafiken i den italienska staden Genua (AMT Genova) som har beställt 112 18-meters trådbussar till ett ordervärde på drygt 1,1 miljarder kronor. Bussarna är utrustade med batterier som gör att de kan köras elektriskt även på längre sträckor där det inte finns någon luftledning. Batterierna laddas dels i depå, dels under färd när bussen får sin kraft från luftledning (så kallad In Motion Charging, IMC).

Solaris har levererat bussar till AMT Genova sedan 2013. För drygt ett år sedan levererade företaget 30 batterielektriska bussar till trafikföretaget. Redan innan ordern från Genua har Solaris levererat över 2 000 trådbussar till kunder i en rad länder.

Den polska tillverkaren har också fått en order på tio bränslecellsbussar för leverans till Düsseldorf. Foto: Solaris.

Tyskland: Solaris har också en stark ställning på den europeiska nischmarknaden för vätgasdrivna bränslecellsbussar. Nu har företaget fått en order på tio sådana bussar av modell Urbino 12 till Rheinbahn Düsseldorf för leverans under 2025.

Düsseldorf har satt som mål att staden ska vara klimatneutral från 2035.

Bränslecellsbussarna till Düsseldorf är utrustade med en bränslecell från Ballard på 70 kW som kombineras med Solaris högenergibatterier.

Solaris har hittills fått order på eller levererat mer än 700 bränslecellsbussar. De senaste månaderna har företaget fått en rad order från tyska städer, bland andra Hamburg, Frankfurt, Köln, Duisburg och Gross Gerau.

Italien: De båda kinesiska busstillverkarna BYD och Yutong har vunnit två betydande order från de syditalienska städerna Taranto och Bari.

Bari har beställt 99 elbussar från Yutong, men det är inte klart vilken modell staden beställer, E12 eller U12. Vår italienska branschkollega Autobusweb bedömer dock att det är troligast med den första modellen.

Taranto, som liksom Bari ligger i Apulien, har beställt 45 elbussar från BYD.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)