Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: Undermålig utredning grund för miljözonsförslag

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag säger i ett remissvar till kommunstyrelsen i Stockholm ett bestämt nej till införande av miljözon klass 3 i ett område i centrala Stockholm. ”Att införa en sådan miljözon saknar rättslig grund. Dessutom är den konsekvensanalys som Stockholms stad har gjort undermålig”, skriver bussföretagen.

I sitt remissvar pekar de bland annat på att Stockholms stads Trafikkontor i sin analys av miljözon 3 inte tar upp hur turistbussarna påverkas av zonen.

– Man har inte ens försökt att utreda de ekonomiska konsekvenserna av att införa miljözon 3, skriver Sveriges Bussföretag.

– Vi är inte emot ambitiösa klimatmål eller åtgärder för att uppnå dessa. Men när de införs ska de vara grundligt utredda, effektiva och anpassade till den tekniska utvecklingen.

Organisationen anser också att det uppdrag som Trafikkontoret i Stockholm fick när det gäller att utreda miljözon 3 inte utgick från verkliga behov att förbättra luftkvaliteten. Istället var uppdraget dikterat med utgångspunkt från politiska önskemål, skriver bussföretagen.

De pekar på att 85 procent av landets bussar redan körs på fossilfria drivmedel. Men eldrivna långfärdsbussar tillverkas ännu inte även om de kommer ut på marknaden om några år. De gasbussar som finns är inte optimala för turist- och beställningstrafiken.

Klicka här för att läsa remissvaret i sin helhet.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)