Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad marknadsandel men minskad kundnöjdhet i kollektivtrafiken

Värmland har de nöjdaste resenärerna i kollektivtrafiken. Foto: Värmlandstrafik.

Kollekitvtrafikens marknadsandel ökar jämfört med de senaste åren och är nu i stort tillbaka på nivån från innan pandemin. Men samtidigt minskar kundnöjdheten. Det framgår av Svensk Kollektivtrafiks stora, årliga mätning Kollektivtrafik-barometern som presenterades på måndagsmorgonen. De nöjdaste resenärerna finns i Värmland, Blekinge och Östergötland. Minst nöjda med sin senaste resa är resenärer i Region Stockholm och i Skåne.

Undersökningen visar bland annat att 53 procent av svenskarna reser kollektivt varje månad. Kollektivtrafikens marknadsandel av det motoriserade resande var i fjol 31 procent, vilket kan jämföras med 32 procent 2019 och en rejäl svacka under pandemiåren.

Bilen är alltjämt dominerande: 44 procent av resenärerna reste med bil minst en gång i månaden, men andelen bilister har minskat i samtliga regioner sedan 2022. Störst är förändringen i Västra Götaland.

Under pandemin ersattes många kollektivtrafikresor med bilresor men även med hemarbete. I årsrapporten syns tydligt att distansarbetet har kommit för att stanna. Bland yrkesverksamma är det 37 procent som arbetar på distans minst någon dag per vecka. Ytterligare 21 procent uppger att de arbetar på distans någon eller några dagar i månaden eller mindre frekvent.

Resenärerna är mindre nöjda än tidigare med sin senaste resa.

– Resenärerna har sannolikt känt av både branschens besparingspaket och en bristande kvalitet i leveransen. Punktligheten för järnvägstrafiken har sjunkit under året och därmed även förtroendet för kollektivtrafiken, säger Mattias Andersson, projektledare på Svensk Kollektivtrafik.

Diagrammet nedan visar kundernas nöjdhet med den senaste resan de gjort med kollektivtrafiken i landets regioner:

Diagram: Svensk Kollektivtrafik/Kollektivtrafikbarometern.

Mest reser personer som bor i de tre storstadslänen. Andelen personer av hela befolkningen som reser kollektivt minst någon gång per månad var i Region Stockholm 80 procent, Västra Götalandsregionen 61 procent och Region Skåne 57 procent.

Detta återspeglas också i diagrammet nedan som visar kollektivtrafikens marknadsandel av det motoriserade resandet, region för region:

Diagram: Svensk Kollektivtrafik/Kollektivtrafikbarometern.

Hela den 54-sidiga rapporten från Kollektivtrafikbarometern 2023 kan du ladda ner genom att klicka här.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)