Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Största busstillverkaren störst i januari

Scania blev största bussmärke och Daimler Truck största tillverkare i Sverige under januari. Foto: Ulo Maasing.

Europas största busstillverkare, Daimler Buses, blev genom Setra och Mercedes-Benz bussar största bussleverantör i Sverige under januari men Scania blev största bussmärke. Anmärkningsvärt är att inte en enda ny buss från Volvo registrerades under månaden om man bortser från tre direktimporterade Volvobussar. Det framgår av färska siffror från branschorganisationen Mobility Sweden.

Antalet nyregistrerade bussar, både tunga och lätta, ökade med ca 21 procent jämfört med januari 2023, från 48 bussar till 58 i år. Antalet tunga bussar, d v s bussar över tio ton, var 36. Av månadens nya bussar var fyra eldrivna.

Det torde vara första gången på många år som Volvo lyser med sin frånvaro i branschstatistiken. Anledningen är naturligtvis att Volvo Bussar är i full färd med att ändra sin affärsmodell i Europa vilket i praktiken också innebär en produktionssvacka under en övergångstid.

Här är siffrorna för nyregistrerade, tunga bussar under januari:

Scania 14
Setra 12
Mercedes-Benz 7
MAN 2
Beulas 1

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)