Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VR växer i Sverige – tar över fjärrtåg från MTR

Finska VR tar över MTR:s fjärrtågstrafik i Sverige. Foto: MTR Nordic.

Den statliga finska transportkoncernen VR Group expanderar i Sverige. På torsdagen tecknade VR och MTR Nordic avtal om att MTR säljer den fjärrtågstrafik som körs av MTRX mellan Stockholm och Göteborg till VR Group. Affären förutsätter ett godkännande från konkurrensmyndigheterna och väntas slutföras i slutet av maj.

VR etablerade sig på den svenska persontrafikmarknaden sommaren 2022 genom att köpa Arriva Sverige. VR Stadstrafik i Sverige fokuserar på offentligt upphandlad kollektivtrafik och deltar i regionala upphandlingar av kollektivtrafik här. Cirka 40 procent av VR:s intäkter kommer från offentligt upphandlad trafik i Finland och Sverige. Utöver tågtrafiken bedriver VR upphandlad spårvägs- och busstrafik i båda länderna.

MTRX har bedrivit kommersiell fjärrtågstrafik mellan Stockholm och Göteborg sedan 2015. Företaget har 18 dagliga avgångar mellan de båda städerna och en marknadsandel på cirka 30 procent. Verksamheten är lönsam och hade 2022 en omsättning på cirka 350 miljoner kronor.

– Marknaden för kommersiell fjärrtågtrafik i Sverige är mycket attraktiv och ungefär dubbelt så stor som i Finland. Järnvägstrafikens andel av transporterna är också dubbelt så stor som i Finland. Förvärvet stärker vår konkurrenskraft i både Sverige och Finland, säger Elisa Markula, vd för VR.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)