Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförarens dag tioårsjubilerar

Staffan Dunér, bussförare vid Nobina, tog för tio år sedan initiativet till att etablera Bussförarens Dag i Sverige. Foto: Nobina.

På måndag, den 18 mars, firas Bussförarens är det tioårsjubileum för Bussförarens Dag i Sverige. Men dagen firades för första gången i Seattle, USA, 2009 för att komma till Sverige 2014 på initiativ av Staffan Dunér, bussförare vid Nobina, trafikområde Göta Älv. Sedan dess har dagen vuxit för varje år.

Dagen firas den 18 mars som en hyllning till den första bussturen som ägde rum i Paris 1662 med häst och vagn.

– Den 18 mars ger förarna en välförtjänt stund i strålkastarljuset. Bussförarens Dag synliggör och skapar respekt och förståelse för föraryrket. Vi är strukturen för många människor i deras vardag. Utan oss så faller vardagen för många människor, säger Staffan Dunér.

Han hade hört talas om firandet av Bussförarens Dag i USA och det väckte tanken på att lyfta dagen även i Sverige. Hans vision var att synliggöra människan bakom ratten och att understryka att man som förare har en viktig roll i samhället.

– Många serviceyrken, som undersköterskor, poliser och bussförare är drabbade av ett slags osynliggörande som jag anser är helt fel. Alla ska kunna titta på folk och säga ett hej, och ett tack. I vår bransch så har vi förare som ser till att du kommer till skolan, arbetet, träningen, affären, kompisen, men även att du kommer hem igen tryggt och säkert. Jag förstår värdet i att bekräfta människor med en tydlig hälsning och ett tack. Det stärker och skänker glädje, sprider positiv energi och alla människor får en känsla av att tillhöra och tillföra, säger Staffan Dunér.

Ett av många exempel på hur Bussförarens Dag uppmärksammas står Hallandstrafiken för.

I samband med Bussförarens dag kommer Hallandstrafiken att lyfta fram tio förare i korta filmer i sina olika kanaler. Syftet med dessa filmer är att låta förarna själva berätta om hur det är att vara bussförare.

Hallandstrafiken har också samlat information på sin hemsida om hur man blir bussförare (klicka här).

– Vi vill rikta ett hjärtligt tack till alla bussförare, som bidrar till att göra Halland mer tillgängligt och hållbart genom att köra både hallänningar och besökare till skola, jobb och andra aktiviteter. Vi vill gärna ta denna möjlighet att uppmärksamma förarna för deras outtröttliga arbete, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken.

Bland många andra i branschen uppmärksammar även Kalmar Länstrafik Bussförarens dag genom att bjuda alla förare på tårta den 18 mars.

Förarna i Kalmar län gör ett bra jobb, för år 2023 visar Kollektivtrafikbarometern att 82 procent av resenärerna i länet är nöjda med den senaste resan samt att 79 procent anser att förare och ombordpersonal har ett trevligt bemötande, skriver regionen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Med dagen önskar vi även belysa den växande problematiken med brist på förare i kollektivtrafiken. Kalmar länstrafik och övriga aktörer i Sverige är helt beroende av förare som kan köra fordonen. Att arbeta inom kollektivtrafiken är ett givande jobb som verkligen gör skillnad och får samhället att rulla.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)