Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler reste med Skånetrafiken

Busstrafiken blev i fjol 124 miljoner billigare än budgeterat för Skånetrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med Skånetrafikens bussar och tåg ökade med 12,2 procent förra året, jämfört med 2022. Det gav Skånetrafiken en marknadsandel på 33 procent av det motoriserade resandet. Resandet över Öresundsbron slog alla tidigare rekord och ökade med 30,8 procent. Det framgår av den verksamhets-berättelse som kollektivtrafiknämnden i Region Skåne klubbade på fredagsförmiddagen. Skånetrafikens kostnader för busstrafiken blev 124 miljoner lägre än budget.

Året inleddes med en prishöjning för alla Skånetrafikens biljetter för att möta de ökade kostnaderna. Det har gjort att Skånetrafiken inte har behövt göra de neddragningar som flera andra trafikhuvudmän, band annat Region Stockholm, har beslutat.

De budgeterade biljettintäkterna var 3 199 miljoner kronor men resultatet blev 52 miljoner bättre. Antalet resor 2023 uppgick till cirka 164,5 miljoner.

Kostnaderna för den upphandlade trafiken budgeterades till 5 467 miljoner kronor och utfallet uppgår till 5 531 miljoner kronor, 64 miljoner högre än budget.

Kostnaderna för busstrafiken är 124 miljoner kronor lägre än budgeterat. Det beror på att budget för förstärkningstrafik inte utnyttjats, och med 45 miljoner kronor på att kostnaderna för resandeincitament blivit lägre. Kostnaderna för indexförändringar under året är 40 miljoner kronor lägre än budget eftersom ökningen av index mattats av efter sommaren 2023. Busstrafiken har dock blivit 61 miljoner kronor dyrare sedan mars beroende på den borttagna skattesubventionen på biogas.

Efter att ha ökat kraftigt under pandemin har fusåkandet nu återgått till ”normal” nivå: cirka 1,2 procent av resenärerna har inte giltig biljett.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)