Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik: Språkkurs ska locka nya bussförare

Västtrafik satsar på språkutbildning för bussförare. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafik, som har ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götaland, vill erbjuda sina bussförare språkkurser i svenska. Syftet är dels att locka fler till yrket men också att göra förare tryggare i sin yrkesutövning, rapporterar SR P4 Väst.

– Våra trafikföretag har uppgett att språkbrister kan sätta käppar i hjulet, inte bara vid nyrekrytering utan också när man har börjat jobba, säger Västtrafiks vd Lars Backström till P4 Göteborg.

– Det kan gälla känslan av trygghet eller otrygghet när man behöver ta mikrofonen för att informera om trafikstörningar eller vid andra tillfällen. Från våra trafikföretag men även från Transportföretagen har vi fått information om att många tycker att det är svårt på grund av otillräckliga språkkunskaper. Kan vi bidra till att underlätta ska vi göra det.

Taggat som: , ,

3 kommentarer »

 1. Har man inte det minsts krav på svenska kunskaper innan man anställer förare?

 2. Lockar man inte några svenska till bussbranschen så får man locka nyanlända? Men invandringen minskar i Sverige, så hur ser då framtiden ut när den gruppen inte finns att locka in längre?
  Handen på hjärtat, borde inte jobbet göras så attraktivt att det lockar vem som helst att bli bussförare, oberoende av språkkunskaper?
  Vill ni verkligen ha en kö av folk utanför anställningskontoret så testa med att höja lönen, tilläggen, semestern, tjänstepensionen och sänk arbetstiden. Och varför inte lyxa till med att bjuda på ett årskort, livet ut om man jobbat i 30 år bakom ratten? Julfest och julklappar är också något att krydda platsannonsen med? Jo, fina förmåner väger betydligt mer än en språkkurs?
  Problemet är att bussbranschen inte ser långsiktigt på personalen, anbudet gäller i 8–10 år så därför görs kortsiktiga brandkårsutryckningar för att locka in folk, i några år, så länge avtalet löper?
  Men en bussförare… eller ja, f.d. bussförare, pratar väl för döva öron här???

 3. När jag började på 80-talet, innan allt elände med anbud, så erbjöd SL svenskundervisning på arbetstid, samt busskort till folk som jobbade i t.ex tvätten så att de kunde börja köra buss. Idag erbjuds en app där man kan förkovra sig på sin fritid, ni vet den som bussförare har så gott om.
  Tyvärr har jag idag många kollegor som pratar urusel svenska. De är jättetrevliga men kan inte ta åt sig hälften av vad som står i trafikmeddelanden, eller göra sig förstådda via radion

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)