En känsla av otrygghet gör att var tionde ung resenär ofta avstår från kollektivtrafiken. Poliser och ordningsvakter bidrar både till en bättre upplevd trygghet, men också till ökad oro. Många resenärer upplever också att den omgivande trafiken, särskilt bussar, bidrar till en känsla av otrygghet. Det visar en ny studie från K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik.
Studien bygger på uppgifter från 290 unga vuxna i Malmö som ofta reser kollektivt. Deltagarna i studien är alla i åldern 21 – 35 år och gruppen utgörs av både studerande och förvärvsarbetande personer. Forskaren Vanessa Stjernborg vid K2 har analyserat hur de upplever tryggheten i kollektivtrafiken.
Hon konstaterar att det har en stor betydelse hur människor upplever trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken, både under resan, på hållplatser och på vägen till och från hållplatser och stationer.
Men många känner sig otrygga. En av tio deltagare i undersökningen uppger att de ofta eller mycket ofta har undvikit kollektivtrafiken därför att de har upplevt otrygghet. Det är något vanligare bland kvinnor än bland män att känna sig otrygg.
Polis och vakter
Bakom känslan av otrygghet ligger en mängd faktorer. Några av dem kan verka överraskande. En närvaro av polis eller ordningsvakter uppfattas således olika. En del resenärer tycker att de bidrar till en ökad känsla av trygghet, medan andra anser att de bidrar till en känsla av otrygghet. Deras närvaro gjorde att en del resenärer undrade om något hade hänt och om det verkligen var lämpligt att befinna sig på platsen.
På samma sätt kan fler människor som väntar vid hållplatsen både ge en känsla av trygghet, men också motsatsen. De kan ju vara påverkade av alkohol eller droger.
Slitna, sterila och skräpiga hållplatser och stationer bidrar till den upplevda otryggheten, likaså miljön kring hållplatserna. Ett exempel är en av de större busshållplatserna i Malmö. Hållplatsen ligger intill en begravningsplats som av resenärer beskrivs som riktigt vacker och fin. Under dagtid. Men som kvällar och nätter bidrog till en känsla av dysterhet och obehag.
Bussar otrygghetsfaktor
Många av resenärerna i studien tycker också att den omgivande trafiken vid hållplatser och knutpunkter bidrar till en känsla av otrygghet. Det gäller särskilt bussar.
I studien berättar flera deltagare att de upplever att bussförare kör aggressivt och fort vid hållplatser och att de är osäkra på om bussen kommer att stanna för att släppa fram fotgängare som korsar gator för att byta buss.
Deltagarna pekar särskilt ut Malmö Centralstation där resenärer upplever att bussar kan komma från oväntat håll och då gör att trafikmiljön känns otrygg.
Lämna ett svar