Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenska evenemang mångmiljardindustri där bussen är viktig

Evenemangsnäringen i Sverige är en mångmiljardindustri enligt den rapport som presenterades på onsdagsmorgonen. Från vänster: Stefan Bergh generalsekreterare Riksidrottsförbundet, Joppe Pihlgren verksamhetsledare Svensk Live, Mikael Brännvall vd Svensk Scenkonst samt Stina Algotsson vd BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Evenemangsnäringen i Sverige är en mångmiljardindustri som i fjol omsatte över 53 miljarder kronor och skapade jobb åt fler än 106 000 svenskar. Och näringen växer. Det framgår av en ny rapport, Evenemang i siffror, som presenterades på onsdagsmorgonen. ”Bussföretagen är jätteviktiga för oss”, sa Joppe Pihlgren, verksamhetsledare Svensk Live, vid presentationen. Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund tog upp behovet av fler bussförare och en bussvänlig infrastruktur vid besöksmålen.

Enligt rapporten bidrar evenemang inom idrott och kultur med närmare 25 miljarder kronor till Sveriges BNP, bruttonationalprodukt. Det är andra gången som den svenska kultur- idotts- och besöksnäring har tagit fram nationell statistik över Sveriges evenemangsnäring.

– Vi får här en gemensam stark bild av hur vi tillsammans utvecklar, stärker och engagerar hela Sverige. Vi kan nu se det reella ekonomiska värdet av evenemang och dessutom att det finns lika mycket till i det ideella arbetet, säger Stefan Bergh, generalsekreterare i Riksidrottsförbundet.

Bussbranschen och övriga transportnäringar ingår inte i rapporten men deras betydelse underströks i det avslutande panelsamtalet.  Sveriges Bussföretags Anna Grönlund var inbjuden till presentationen av rapporten.

– Bussföretagen är jätteviktiga för våra evenemang, underströk Joppe Pihlgren verksamhetsledare, Svensk Live.

– Bussföretagen kan köra deltagare och publik klimatsmart över hela landet. Men det finns utmaningar som vi behöver tackla för att kunna möta era behov. Vi behöver stöd för att exempelvis ändra regelverk som gör det möjligt att få fler bussförare. Och vi behöver få en bussvänlig infrastruktur vid besöksmålen, kommenterade Anna Grönlund.

– Inom idrottsrörelsen tittar vi nu på hur vi ska kunna resa klimatsmart och vill ha en dialog med transportaktörer i hela landet, sa Stefan Bergh, Riksidrottsförbundet.

Klicka här för att ladda ner rapporten.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)