Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Billigare att pendla i Halland

Hallandstrafiken sänker biljettpriset för pendlare. Foto: Hallandstrafiken.

Det ska bli billigare att pendla i Halland från i höst. Hallandstrafiken vill att periodbiljetterna blir billigare. Enkelresor blir däremot dyrare. På måndagen klubbar politikerna i Region Halland de nya biljettpriserna. Det ska ge Hallandstrafiken 13,5 miljoner mer i intäkter, räknat på helår.

Hallandstrafiken räknar med att den prisjustering som ska genomföras i augusti kommer att göra att fler hallänningar köper periodbiljett och kommer att resa mer med buss eller tåg.

Hallandstrafiken har idag en marknadsandel av det motoriserande resandet på 15,2 procent. För ett år sedan var det 16 procent. Hittills i år har Hallandstrafiken gått nio miljoner kronor bättre än budget men för helåret väntas ett underskott på 19 miljoner.

Några dramatiska ändringar är det dock inte fråga om. Räknat i genomsnitt höjs biljettpriserna med tre procent. 30-dagarsbiljetter sänks med omkring 15 kronor, oavsett hur många zoner resan går igenom. 90-dagarsbiljetter och årskort sänks i proportion till det.

Hallandstrafiken vill också styra över biljettförsäljningen ännu mer till självservicekanaler som app och biljettautomat. Därför görs den kraftigaste höjningen på biljetter som säljs ombord, genom återförsäljare och nationella bokningssystem. Där höjs priserna med mellan 6,3 och 7,2 procent.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)