Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken: Ökat resande, minskade utsläpp

Elektrifieringen av busstrafiken i Skåne har bidragit till minskade utsläpp. Foto: Ulo Maasing.

Samtidigt som resorna och antalet körda kilometer ökade minskade de totala utsläppen från kollektivtrafiken i Skåne. Det framgår av Skånetrafikens hållbarhetsrapport för 2023. Minskningen av utsläppen beror enligt rapporten främst på en övergång från biodieseldrivna bussar till elbussar. Dessa har ett betydligt mindre klimatavtryck och bidrar till lägre bullernivåer i stadsmiljöer.

Under år 2023 genomfördes 164,5 miljoner resor med Skånetrafiken. Det är en ökning jämfört med 2022 och nästan i nivå med antalet resor före covid-19-pandemin. Men trots det minskade alltså miljöpåverkan från kollektivtrafiken.

– Vi spelar en viktig roll när det gäller att uppnå Sveriges klimatmål. Det gör vi genom att elektrifiera bussflottan, använda förnybar energi och främja kollektivtrafik som ett alternativ till bilresor, säger Åsa Hedman, miljö- och hållbarhetsansvarig på Skånetrafiken.

Alla Skånetrafikens resor genomförs med förnybara drivmedel såsom förnybar el (märkt med Bra Miljöval), biogas eller biodiesel. Naturskyddsföreningen kontrollerar årligen att trafiken uppfyller licenskraven för Bra Miljöval.

Varje dag gör människor cirka 465 000 resor med någon av Skånetrafikens 14 000 dagliga turer med buss och tåg.

Skånetrafiken arbetar också med mänskliga rättigheter i leverantörskedjan bland annat genom att undersöka risker för brott mot mänskliga rättigheter och tvångsarbete vid tillverkning av elbussar, batterier och tåg.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)