Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Taxiförbundet: ”Skärp straffen för svarttaxi”

Lennart Kalderén, ordförande i Svenska Taxiförbundet: Regeringen måste inse allvaret. Foto: Svenska Taxiförbundet.

Skärpta straff och utökat straffansvar för olaga och otillåten taxitrafik. Det krävde Svenska Taxiförbundet när organisationen på tisdagen uppvaktade bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Taxiförbundet föreslog kraftiga höjningar av böterna för svarttaxi och vill också att den som förmedlar, medverkar till eller på annat sätt möjliggör en olaga persontransport ska kunna ställas till ansvar och dömas till böter.

Organisationen vill också att straffskalan skärps. Den som gör sig skyldig till grov eller regelbunden överträdelse ska kunna dömas till fängelse. Taxiförbundet framhöll vid uppvaktningen att utvecklingen redan idag är alarmerande och att seriösa taxiföretag slås ut. Samtidigt förlorar staten skatteintäkter eftersom svarttaxi vare sig redovisar intäkter eller betalar skatt.

– Det är viktigt att regeringen inser allvaret och föreslår skärpta straff, då det är avgörande för att polisen ska kunna ta krafttag mot svarttaxi, säger Lennart Kalderén, ordförande i Svenska Taxiförbundet.

– Vi begär också att regeringen samordnar sig och sänder entydiga signaler till polisen. Tusentals taxiföretagare väntar på åtgärder som fungerar.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Det tragikomiska är att den 1 juli har det gått 34 år sedan avregleringen av den svenska taximarknaden. Trots att många avarter uppstod direkt så har myndigheterna aldrig brytt sig om att göra något nämnvärt åt det. Tror inte att det händer något heller nu.

    Införde man bara krav på centraliserad redovisning och någon form av pristak så skulle mycket nog ge sig. Å andra sidan skulle man få en mängd svårplacerade arbetslösa då många förare/åkare inom taxis gråzonsdel inte har så mycket annat att falla tillbaka på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)